En lett sko med tynn såle gir oftere en bedre løpefølelse
En lett sko med tynn såle gir oftere en bedre løpefølelse

Løpeteknikk

I takt med den økende interessen for løping, bombarderes vi med råd om hvordan vi skal løpe og hvilke sko vi bør bruke for å unngå skader og bli bedre løpere. Men løsningene er ofte veldig forenklede og mer rettet mot å tilpasse utstyret i stedet for treningen, mener Tobias Rollne, personlig trener på SATS og spesialist i idrettsmedisin. Her forklarer han noen vanlige begrep forbundet med løping.

Pronering og sko
En viss grad av pronering (innovervridning) er helt naturlig og er fotens måte å dempe støt på. Graden av pronering kommer an på fotens fleksibilitet og styrke i fot og legg. Når fotranden kollapser utover det normale kalles det overpronering. Det er relativt uvanlig og ses mest hos eldre med tydelige endringer i leddene eller hos generelt overaktive personer. På samme måte som benstyrken påvirker kneleddets funksjon, stabiliserer leggen og fotens muskulatur fotrand og fotbue. En nybegynner har altså en noe økt pronering. Når man starter løpetrening forbedres styrken i leggene og graden av pronering reduseres. 

En proneringsdempende sko har tykkere såle og er tyngre enn en nøytral sko. Problemet er at en slik sko hindrer fotens normale biomekanikk og da forbedres ikke leggstyrken i samme utstrekning som med en nøytral sko. De som overpronerer og får symptomer ved løping kan ha nytte av en stabil sko med støtte for en fotbue som har mistet sin funksjon. Men å diagnosere nybegynnere med relativt normal pronering og svak muskulatur som overpronerere, og anbefale en proneringsdempende sko er å gjøre dem en bjørnetjeneste.

Løpefølelse
En lett sko med tynn såle gir oftere en bedre løpefølelse. Hva det handler om er hvor god bakkekontakt skoen formidler. Hvert steg gir informasjon til ryggmargen om underlaget og kroppens posisjon. God informasjon fra underlaget underletter automatisk kroppsholdningen og gir et mer effektivt løpesteg. Fra det perspektivet skal man veie nytten av en mer stabil sko mot en nøytral sko med bedre løpefølelse.

Løpesteget
Akkurat som vi har forskjellig kroppsbygning har vi alle vår unike løpestil. Den påvirkes og tilpasses etter fart, underlag, terreng, sko, treningsnivå, erfaring og hvor sliten du er. Vår naturlige måte å løpe på fremgår ved løping på ujevnt underlag i skog og mark. Foten settes da i med fremre del av foten og mellomfoten mens hælen er cirka en centimeter over bakken. Da har vi mulighet for å kompensere for ujevnheter i underlaget og holde balansen. Det er effektivt og skånsomt på grunn av en naturlig støtdemping der energi lagres i elastiske strukturer i fot og legg og tilbakeføres ved frasparket samtidig som støtbelastningen på underbenet reduseres.

Løping på asfalt medfører et lengre steg der hælen møter underlaget foran kroppen. Den teknikken fungerer bra for mange, men har ikke samme fordel som landing på fden fremste delen av foten, samtidig som den innebærer en viss bremsing.

Det finnes ulike måter å lære seg å løpe med en mer aktiv løpestil på; løping i bakker og terreng, koordinasjonsøvelser og fartslek. Dette trenes blant annet i ”Small Group Running”på SATS.

Tekst: Tobias Rollne

Bilde: Unn Tiba

Lær mer om Helse

Løpetrening:

Vi har samlet gode artikler og tips til deg som løper. Her finnes spennende lesestoff for både nybegynnere, og  mer erfarne løpere.

> Løpesterk
> Løpeklar
> Løpeteknikk
> Løpeskader

Løpetrening på SATS

> Løpetrening med Urban Tribes
> Indoor Running

Lær om

> Trening
> Kost
> Helse

Konklusjonen er altså at effekten av trening er veldig god også i høy alder.

Løpetrening forlenger og forbedrer livet

SATS DAILY: Eldre som løper lever lengre og mestrer hverdagen bedre. Det viser en amerikansk studie, skriver den svenske Läkartidningen.

Sant eller usant: Bedre hukommelse av trening?

SATS MAG: Er det sant att man får bedre hukommelse av trening? SATS utreder begrepene.

Reis deg - og lev lenger

Stadig mer stillesitting forkorter livene våre og er like skadelig som røyking. Det har flere alarmrapporter konkludert med de siste årene.

For stiv for yoga?

Nå finnes ingen unnskyldning!

Fyll på med væske!

Du trenger ikke droppe treningen når det er varmt ute, men pass på å drikke skikkelig både før, under og etter treningen. SATS ELIXIAs kostholdsekspert, Kristine Symreng, gir deg de beste drikketipsene.