Hvor raskt forsvinner formen?

SATS Q&A: Hvor raskt forsvinner formen?

Jeg trener vanligvis tre–fire ganger i uken og bruker å variere mellom løping, styrketrening og gruppetrening. Akkurat som alle andre hender det at jeg innimellom slurver med treningen en uke her og der og når jeg er tilbake føles det som om formen er dårligere. Hvor raskt forsvinner egentlig formen?

/ Anders

Hei Anders!

Både kondisjon og styrke er ferskvarer. Hvis du trener ordentlig i en periode og så skulker vil formen raskt forverres. Det er faktisk nok å være inaktiv i to uker for å kjenne en forskjell.

Men hvor stort "tapet" blir er dels avhengig av hvor god form du var i før oppholdet samt om du stoppet opp helt (f.eks. sengeliggende pga sykdom) eller om du trente litt.

Den som er skikkelig veltrent mister mye kapasitet i starten av inaktiviteten, men så stopper forverringen.  Er man middels trent mister man mer i en jevn takt. Når det gjelder å komme tilbake så er den som vanligvis trener regelmessig den som har lettest for å komme i form igjen. Kroppen har nemlig en muskelhukommelse og husker de bevegelsene eller de aktivitetene du har gjort før. Dette gjør at du raskt får resultater når du kommer i gang med treningen igjen.

 

Lær mer om Helse

En lett sko med tynn såle gir oftere en bedre løpefølelse

Løpeteknikk

I takt med den økende interessen for løping, bombarderes vi med råd om hvordan vi skal løpe og hvilke sko vi bør bruke for å unngå skader og bli bedre løpere. Å sove er et av våre mest grunnleggende behov, og noe som vi gjør regelmessig hele livet

Sov deg smart og sterk

SATS MAG: God søvn gir kroppen en sjanse til gjenopphenting og oppbygging.

Reis deg - og lev lenger

Stadig mer stillesitting forkorter livene våre og er like skadelig som røyking. Det har flere alarmrapporter konkludert med de siste årene.

For stiv for yoga?

Nå finnes ingen unnskyldning!

Fyll på med væske!

Du trenger ikke droppe treningen når det er varmt ute, men pass på å drikke skikkelig både før, under og etter treningen. SATS ELIXIAs kostholdsekspert, Kristine Symreng, gir deg de beste drikketipsene.