Trening og ryggproblemer?

SATS Q&A: Trening og ryggproblemer?

I vinter fikk jeg skivebrokk, og etter en lengre periode med hvile og rehabilitering er jeg nå klar for å komme i gang med litt tyngre trening igjen. Jeg er veldig redd for å slå opp skaden så nå lurer jeg på hvordan jeg kan trene for å unngå nye ryggproblemer. Før skaden trente jeg styrke to ganger og tok en lengre løpetur hver uke, men nå tror jeg at jeg må finne litt mer skånsomme former for trening – eller hva?

/ Hannah 

Hei Hannah,

Skivebrokk er veldig vanlig og leges som oftest innen 3–12 måneder. I de aller fleste tilfellene kan man gå tilbake til ønsket aktivitetsnivå uten problemer. Som ved all annen rehabilitering etter skade eller lengre treningsopphold, gjelder det å suksessivt øke belastningen og vanskelighetsgraden på øvelsene til man er tilbake på ønsket nivå. Samme anbefaling gjelder for deg som for andre som vil trene og belaste kroppen hardt. Varm opp og forbered deg nøye før en tøffere økt/øvelser. Vær nøye med teknikken. Unngå statiske aktiviteter som langvarig sitting eller ståing rett før en tøff aktivitet ettersom skiver, sener og brusk er spesielt utsatte etter statisk belastning. Anbefalingene er de samme enten man har hatt skivebrokk,  en kneskade eller hvis man er uskadet. Du er imidlertid noe mer følsom når du går rett inn i en tøffere aktivitet uten forberedelser når du har hatt skader.

Løping er forøvrig en veldig naturlig aktivitet og en god måte å rehabilitere ryggen på når man har kommet ut av den akutte fasen. Er du usikker på hvordan du finner tilbake til treningen så søk hjelp hos en fysioterapeut som jobber med rehabilitering av idrettsskader.

Mvh

Tobias Rollne, spesialist i idrettsmedisin.

Lær mer om Helse

Å sove er et av våre mest grunnleggende behov, og noe som vi gjør regelmessig hele livet

Sov deg smart og sterk

SATS MAG: God søvn gir kroppen en sjanse til gjenopphenting og oppbygging.

Livsstilen avgjør hvor lenge du lever

SATS DAILY: Det er ikke genene som bestemmer hvor lenge du lever.

Hvordan holde formen i julen?

For mange er desember en hektisk måned med mange fristelser. Gode treningsvaner blir ofte satt til side, og man spiser gjerne ekstra godt gjennom julebordsesongen.

Stå på hendene

Drømmer du om å kunne stå på hendene? Disse 4 stegene får deg å lykkes!

Mellommåltid gir bedre resultat

Spis et mellommåltid 1-2 timer før trening før trening og optimaliser treningen din. Kristine Symreng, ernæringsfysiolog og ansvarlig for oppskriftene i SATS ELIXIAs oppskriftsbase, forklarer hvorfor.