Dette må du vite om karbohydrater

Har du vurdert å redusere inntaket av karbohydrater? Da må du først vite at det finnes ulike typer karbohydrater. Noen av dem er det bra å kutte ned på. Andre ikke.
Kristine Symreng
ernæringsrådgiver
Kategori
Mat og helse

Gode og dårlige karbohydrater

Personer som vil gå ned i vekt, prøver ofte å kutte ned på, eller helt kutte ut inntaket av karbohydrater i kostholdet. Det er både bra og dårlig. Det er bra å redusere forbruket av godteri, brus, bakverk og andre usunne matvarer som alle vet er usunne og som i høy grad består av tilsatt sukker. Å spise mindre hvitt brød, hvit pasta og hvit ris er også bra for helsen.


Tarmbakteriene påvirker både helse og kroppsvekt


Men resten? Hvorfor skal man spise mindre av det? Rotfrukter, bønner, linser, grovbrød, havregryn og frukt er alle svært sunne matvarer. De bidrar med fiber og en rekke vitaminer, mineraler og antioksidanter som både kroppen og de gode bakteriene i magen trenger. Tarmbakteriene påvirker både helsen og kroppsvekten. Derfor - slå seg gjerne løs med rå gulrotstaver og bønner. Om du nå ønsker det.

GJØR DAGENS KOSTHOLDSRÅD OSS OVERVEKTIGE?

Diskusjonen om man bør spise karbohydrater eller ikke, må bli mer nyansert. Vi har ikke blitt overvektige på grunn av Helsedirektoratets kostholdsråd om å spise fiberrike karbohydrater. Vi har blitt mer overvektige fordi mange i dag spiser dårligere, samtidig som vi beveger oss mindre. Vi blir ganske enkelt overvektige fordi vi ikke følger Helsedirektoratets kostholdsråd.

Helsedirektoratets har aldri fortalt oss at godteri eller hvitt brød er bra for oss. Den største skurken er den enkle tilgangen til hurtigmat, brus og godterier. Det gjelder å handle når du er mett – også når du handler på nettet – og ikke ha usunne matvarer i huset.

LAVKARBO OG VEKTREDUKSJON

På samme måte som det ofte snakkes om å kutte ned på karbohydratene, er det vanlig å høre at man skal spise mye fett. Dietten kalles LCHF (som står for low-carb-high-fat), på norsk også ofte omtalt som lavkarbo. Også her trenger vi å nyansere diskusjonen. Fett av riktig type er livsnødvendig for oss, men hvorfor skal vi i tillegg helle i oss fløte og kokosolje som ikke har like gunstig fettprofil?

Spis fet fisk, nøtter, avokado og vegetabilske oljer i passende mengder. Disse fettstoffene liker også de gode magebakteriene, mens de dårlige bakteriene faktisk liker mettet fett. Hvis du skal gå ned i vekt, vil du få i deg færre kalorier enn du har spist før, så et stort inntak av fett, uansett type, vil ikke være til hjelp. Fett er det næringsstoffet som inneholder flest kalorier per gram.

GÅ NED I VEKT, OG BLI DER

Det som til syvende og sist vil gjøre at du går ned i vekt, er om den maten du spiser inneholder færre kalorier enn det kostholdet du har hatt tidligere, og at kostholdet føles holdbart. Det kan godt være en lettversjon av lavkarbo, der de sunne, fiberrike karbohydratene beholdes, men der det totale inntaket av karbohydrater likevel er lavt.

Det kan også være tvert om, slik at en stor del av kosten består av gode karbohydrater, og bare en liten del fett. Vi har ulike preferanser, og det finnes derfor ingen dietter som passer for alle.


Karbohydrater er viktig energikilde under høyintensiv trening 


Derimot trenger vi alle vitaminer, mineraler, antioksidanter og de gode typene fett, proteiner og karbohydrater. Ikke minst trenger vi karbohydrater for å klare å ta i på treningen, siden det er karbohydrater kroppen bruker som sin primære energikilde under høyintensiv trening. Hvis du trener, kan det helt enkelt være bra å holde seg til dagens kostholdsråd fra Helsedirektoratet.