Palmeolje – en dårlig fettkilde for miljø og helse

Palmeolje påvirker både mennesker, dyr og natur negativt. Hvordan påvirker palmeoljen kroppen, og hvilke næringsmidler inneholder palmeolje?
Kristine Symreng
ernæringsrådgiver
Kategori
Mat og helse

Palmeolje og miljø

Dyrking av oljepalmer skjer ofte i områder som tidligere har vært regnskog. Det påvirker både miljø og dyreliv. Når regnskogen hugges, frigjøres drivhusgasser fra bakken. I varmere klimaer kreves også flere plantevernmidler. I motsetning til rapsolje, som er en vekselbruksplante, dyrkes palmeolje intensivt på åkrene og jorden får ikke tid til å restituere seg.

Palmeolje og helse

Palmeolje består for en stor del av den mettede fettsyren palmitinsyre, som i henhold til det meste av den vitenskapelige litteraturen gir økte nivåer av LDL-kolesterol. LDL er kjent som det farlige kolesterolet, og har en tendens til å danne plakk i blodkarene. Anbefalingen er derfor å holde inntaket av mettet fett på et lavt nivå og gå over til flerumettede fettsyrer som blant annet finnes i fet fisk.

Et høyt inntak av palmeolje har også blitt koblet opp mot økt kreftrisiko. Ved oppvarming av palmeolje og andre vegetabilske oljer dannes stoffer som kan øke faren for kreft. Det kreves imidlertid et høyt inntak gjennom mange år for at dette skal få noen praktisk betydning. Så lenge du ikke lever av industriproduserte småkaker, trenger du ikke uroe deg for dette.

Hvorfor brukes palmeolje?

Palmeolje brukes i næringsmiddelindustrien og har positive egenskaper når det gjelder blant annet struktur, smak og oksideringsstabilitet. Det betyr at for eksempel småkakene henger sammen, gir god smak og ikke harskner like lett som om de hadde vært laget med raps- eller olivenolje.

Slik holder du inntaket av palmeolje nede

Næringsmidler som inneholder palmeolje er småkaker, wienerbrød og andre konditorvarer, og finnes også som ingrediens i margariner. For å redusere inntaket av palmeolje handler det ganske enkelt om å redusere inntaket av industrielt produserte kaker og bakverk. Så lenge dette ikke utgjør noen stor del av kostholdet ditt, trenger du ikke være bekymret.