Slik lykkes du med nyttårsforsettene

Begynne å trene, gå ned i vekt og slutte å spise godteri. Dette er tre vanlige nyttårsforsetter som mange vil prøve å holde.
Kristine Symreng
ernæringsrådgiver
Kategori
Mat og helse

Dietist Kristine Symreng gir deg fem vanlige nyttårsforsetter og gode tips om hvordan du klarer å holde dem.

1. Jeg skal begynne å trene

Slik gjør du:

Bra! Hvis du ikke har trent regelmessig i det siste, er det bra å begynne med to ganger i uken. Legg inn treningsøktene i kalenderen, og se på dem som like viktige som et møte. For hva er viktigere enn helsen din?

Fordelen med å være utrent er at man i begynnelsen får raskere resultater uten at man trenger å trene hardt. For motivasjonens skyld og for at kroppen skal klare å tilpasse seg treningen, er det bra å begynne litt roligere. Å jogge på tredemøllen kan være utfordrende nok i begynnelsen, så vent med intervaller og høyere intensitet til seinere.

Hvis du trigges av å ha et mål for treningen – gjør det! Hvis du derimot blir stresset av mål og bare trener for å føle deg bra, bør du heller trene på følelse og gjøre noe du synes er morsomt.

2. Jeg skal gå ned i vekt

Slik gjør du:

For å gå ned i vekt må du få i deg færre kalorier enn du forbruker. Men du skal ikke gå rundt sulten. Hvis du ofte spiser godteri, dessert, drikker brus eller noe annet som du egentlig vet ikke bidrar med mye næring, bør du minimere inntaket av tomme kalorier og heller spise noe mer nyttig.

Denne endringen er kanskje nok. Hvis du må kutte ned på porsjonene for å gå ned i kalorimengde og er redd for ikke å bli mett, bytter du ut halvparten av maten med mettende grønnsaker som brokkoli, gulrøtter, paprika og erter.

Disse to kostholdsendringene er de absolutt viktigste for å gå ned i vekt. Hvis du vil lese mer om kosthold ved vektnedgang, anbefaler vi deg å lese Kost, trening og vekt og 10 matvarer du bør spise hver uke.

3. Jeg skal slutte å spise godteri

Slik gjør du:

Dette er et bra mål uansett om du vil gå ned i vekt eller bare vil føle deg bedre. Det som er bra å vite, er at det er enklere å begynne med noe enn å slutte. Kan du bytte ut godteriet med eksotiske frukter, grønnsaksstaver med kvarg eller rømme eller kanskje en herlig kopp te?

For å lykkes med nyttårsforsettet er det bra å handle når du er mett, og ikke ha noe godteri hjemme. Bestem deg også for at du er en person som ikke spiser godteri, så slipper du å ta en avgjørelse hver gang du blir tilbudt det.

4. Jeg skal begynne å trene mer i hverdagen

Slik gjør du:

Dette er er et svært bra mål uansett om du trener regelmessig eller ikke. Se på hverdagsmosjonen som tredelt, der den første er transporttrim – kan du gå eller sykle til jobben? Kanskje du kan gå av et stoppested tidligere hvis du reiser med offentlig kommunikasjon, eller sette fra deg bilen et lite stykke fra jobben?

Del to handler om det du kan gjøre på jobben. Varier gjerne mellom å stå, sitte og gå hvis du har et stillesittende arbeid, og gjør noen pausegymnastikkøvelser en gang på formiddagen og en gang på ettermiddagen.

Del tre av hverdagsmosjonen består av gåturer, hagearbeid og hjemmeaktiviteter der du får opp pulsen litt.

5. Jeg skal lære meg å stå på hendene

Slik gjør du:

Hvis du har trent regelmessig i lang tid, kan det være morsomt med et mer utfordrende mål. For å kunne stå på hendene kreves det både styrke og bevegelighet, først og fremst i rygg, skuldre og hender.

Begynn med noen bevegelighetsøvelser der du myker opp bryst, rygg, skuldre og håndledd. Tren heller håndstående i ti minutter om dagen enn i én time én gang i uken. Dels for venne hendene sakte til belastningen, men også for at nervesystemet letter lærer seg noe vi gjør ofte.