Kosthold eller trening? Slik prioriterer du riktig

Når du skal gå ned i vekt, må du bruke flere kalorier enn du spiser. Du må ganske enkelt ligge i negativ energibalanse.
Kristine Symreng
ernæringsrådgiver
Kategori
Treningstips

Det kan du gjøre både ved å øke treningsmengden og hverdagsmosjonen, og ved å redusere porsjonsstørrelsen og mengden kaloririke matvarer. Hva fungerer egentlig best, å trene mer eller redusere mengden mat?

Gå ned i vekt ved hjelp av økt treningsmengde

Trening og hverdagsmosjon øker energiforbruket, og forskjellen mellom en stillesittende livsstil og et aktivt liv kan være over 1000 kalorier per dag for samme person. En aktiv livsstil gjør det ganske enkelt lettere å holde vekten nede. Rent logisk burde det være sånn at jo mer vi trener, jo slankere blir vi. Men gir virkelig to økter om dagen dobbelt så stor vektreduksjon som én økt?  

Nei, dessverre er det ikke så enkelt. Årsaken er at kroppen vil gjøre alt den kan for å beholde vekten. Når vi øker treningsmengden, vil vi også ubevisst både øke matinntaket og redusere de små hverdagsbevegelsene (NEAT – non exercise activity thermogenesis).

NEAT kan for eksempel være å vippe med beinet mens du sitter ved bordet, eller gestikulere når du snakker. Dette gjør at en del av de kaloriene vi bruker på trening, blir opphevet. Studier viser at trening som metode for vektreduksjon generelt gir et resultat på mellom 0 og 2 kilo per år (1). Individuelle forskjeller kan forekomme og intensitet og treningsmengde påvirker selvfølgelig resultatet.

Dessuten veier muskler mer enn fett, noe som gjør at vekten ikke alltid viser de faktiske resultatene.

Hvorfor skal vi i det hele tatt trene?

Selv om nettokaloriene fra trening ikke er så store som mange tror, vil treningen hjelpe oss å gå ned i vekt. Regelmessig trening gir mer stabilt blodsukker, og vi blir sugne på ordentlig mat i stedet for søtsaker.

Trening reduserer også stresshormoner i kroppen som ellers lagrer fett, først og fremst rundt magen, og ofte får oss til å velge dårligere mat. Dessuten er det viktig å huske på at det er bedre for helsen å ha noen kilo for mye og samtidig være veltrent, enn det er å ha normal vekt og være utrent(2). Og for en person som en gang har vært overvektig, er daglig trening helt sentralt for å kunne holde på den nye vekten.

Gå ned i vekt ved hjelp av redusert matinntak

Det som gir absolutt best effekt på vektreduksjon er å redusere matinntaket med 500–1000 kalorier per dag, avhengig av person og utgangspunkt, samtidig som du beveger deg regelmessig. Da kan du forvente en vektreduksjon på 0,5–1 kilo per uke.

Å gå ned i vekt ved å redusere energiinntaket er i teorien enkelt, men ikke alltid like lett i praksis. Mange velger å hoppe på en diett som ofte er vanskelig å følge og er veldig annerledes enn den maten man spiser til vanlig. Da vil du gå ned i vekt så lenge du følger dietten, men raskt gå opp igjen når du begynner å spise som tidligere.

Den beste måten

Det er bedre å se over ditt nåværende kosthold og se hvilke forandringer du bør gjøre, og beholde det som allerede er bra. Spør deg selv hva som er din største last. Hvor mye godteri, brus, kaker og boller spiser du? Kan du spise en frukt når du blir sugen på noe søtt, eller drikke boblevann i stedet for brus? Eller spiser du store porsjoner?

Kanskje du kan bytte ut halvparten av middagsmaten med grønnsaker som metter mer per kalori og samtidig gir mer næring? Som oftest vet vi jo faktisk hva vi bør gjøre, men av en eller annen grunn tror vi at vi må endre alt for å få noen effekt.

Begynn med én vane om gangen, så vil det være enklere å beholde livsstilsendringen. Det er da du vil nå målet, og holde en stabil vekt videre fremover.

Lurer på hvordan du skal trene for å redusere vekten? Vi har gjort det enkelt for deg, og samlet alle våre treningstilbud for deg som ønsker å gå ned i vekt.