Meditasjon for nybegynnere

Har du lyst til å starte med meditasjon? Her er en guide til deg som nybegynner.
Anita Hegge
Nordic Yoga & MindBody Manager SATS / HiYoga
Kategori
Treningstips

Slik mediterer du

  1. Finn et komfortabelt sted du kan sitte uten forstyrrelser i noen minutter.

  2. Sitt komfortabelt med ryggen rett og uten å lene deg inntil veggen. Du kan gjerne sitte på en pute eller liknende for bedre komfort.

  3. Lukk øynene og fokuser innover. Det kan være vanskelig å vite hva det vil si å fokusere innover, men det er ikke nødvendig å gjøre det vanskeligere enn vi må. Det handler rett og slett om å stenge ute det utenfor, og forsøke å finne en ro der du gir deg selv noen minutter til å kjenne hvordan kroppen kjennes ut og hvor tankene tar deg.

  4. Fokuser oppmerksomheten din: føler du deg stresset, har du vondt i kroppen? Når man tillater seg å kjenne etter kan man plutselig oppdage at de skuldrene er litt høyt opp kanskje? Kjenn også etter hva du føler, klarer du å finne roen eller er det vanskelig å finne den? Ingenting er riktig eller feil, her skal du rett og slett finne ut hvordan du føler deg.

  5. Når du er ferdig med meditasjonen, gå sakte tilbake til dagens oppgaver og aktiviteter.

Praktisk tips når du mediterer:

Det er ikke uvanlig å føle seg litt frustrert og forvirret når du starter å meditere. For å hjelpe deg i gang har vi samlet noen praktiske tips om hindre som ofte dukker opp i starten:

Søvnig

Når du starter med meditasjon kan det være vanskelig å finne balansen mellom fokus og avslapning. Du kan føle deg søvnig og du kan til og med søvne underveis. Ta det med ro, det er ikke fordi du er dårlig på å meditere. Det kan rett og slett være at kroppen din er trøtt og at du faktisk trenger søvn!

For å unngå å søvne kan sittestillingen hjelpe deg. Se punkt 2 over, sitt komfortabelt men årvåken. Ikke legg deg ned, det vil gjøre at du sovner lettere. Dersom sittestillingen ikke hjelper deg, an du starte med gående meditasjon og du kan også se på når på døgnet du mediterer. Dersom du fremdeles har problemer med at du sovner, kan morgenyoga være perfekt for deg.

Tankene flyr

Hjernen vår er skapt for å tenke, så det er akkurat det den vil gjøre. Fortsett å tenke! Det betyr ikke at du ikke mediterer riktig. Meditasjon vil nemlig hjelpe deg til å bli med bevisst og oppmerksom på hva du tenker, hvor tankene flyr og hva det gjør med deg, kroppen din og dagen din.

Meditasjon vil gradvis hjelpe deg med å se deg selv og ditt tankemønster. Når du sitter og tankene kommer: observer dem, tillat alle tanker å komme og fokuser din oppmerksomhet mot å puste rolig uansett hvilke tanker som kommer.

Smerter

Å kjenne smerter i kroppen er vanlig i meditasjon. Det kan hjelpe å justere sittestillingen, kanskje ha en pute under setet eller som støtte under knærne.

Men det er også helt naturlig at du blir oppmerksom på kroppen din på godt og vondt når du roer ned tankene og vender oppmerksomheten mot kroppen din. Da vil du naturlig nok bli mer oppmerksom på større og mindre ubehag.

Dersom du opplever smerter eller ubehag når du sitter, vend oppmerksomheten mot følelsene dine. Hvordan kjennes det, hvor kjenner du det? Vend oppmerksomheten mot kroppen din og se om det minsker følelsen av ubehag eller irritasjon. Hvis ikke, er det uansett en veldig god praksis å gi tid til deg selv og en mulighet til å virkelig kjenne etter hvordan du har det.

Man bruker ofte masse tid på å spørre andre hvordan de har det, hvor lenge siden er det du stilte deg selv det samme spørsmålet?

God meditasjon!

Foto: @marikafoto