Mindre stress og bedre søvn med yoga

Ny studie viser betydelig reduksjon av stress-symptomer hos de som gjør yoga.
Anita Hegge
Nordic Yoga & MindBody Manager SATS / HiYoga
Kategori
Treningstips

Føler du deg stresset? Spinner tankene når du skal legge deg? Og er det ikke typisk at man ligger der i sengen og begynner å overtenke at man må sove? For vi vet jo at søvn er viktig, det trenger ingen ekspert fortelle oss. Kan ikke noen heller fortelle hva som faktisk fungerer mot stress og gjør det lettere å sovne?

Bedre søvn og betydelig mindre stress-symptomer med yoga

Sammen med lege og medisinsk ansvarlig, Tiril Elstad, gjennomførte vi en studie blant 200 studenter i Oslo. Vi ønsket å undersøke om yoga har effekt på mentalt stress blant studenter, og resultatene er tydelige:


Yoga hjelper for å redusere stressnivået, det bedrer innsovingen og gir lengre og bedre søvn. Og best av alt; kun to økter yoga i uken viser betydelig reduksjon av stress-symptomer!


De som deltok i studien hadde betydelig reduksjon av stress-symptomer. De sov bedre, ikke bare under studien, men også tre måneder etter at kurset var avsluttet.

Kursdeltakerne ble delt inn i to grupper; halvparten trente 2 yogaøkter i uken gjennom et 12 ukers yogakurs i regi av HiYoga i Oslo, og andre halvparten trente slik de vanligvis gjør, men ikke yoga.

Yogakurset bestod av yogaøkter, pust og meditasjon. Vi målte stress-symptomer før yogakurset startet og etter kurset var avsluttet, 12 uker senere. I tillegg ble samme målinger utført 24 uker etter at yogakursene startet.


VISSTE DU?


Slik oppnår du bedre søvn med yoga

Yoga har vist seg å ha en beroligende effekt på hjertet og nervesystemet. Og når pulsen senkes, og bekymringer og tankespinn slipper tak, vil du kunne oppnå langt bedre søvn.

Men hva slags type yoga, og hvor lenge bør du utføre yoga for å oppnå effekt? Og har det betydning når på dagen du gjør yoga?

Vår studie og andre studier viser til følgende oppskrift for bedre søvn med yoga:

  • Kvaliteten på yogaøkten er viktigere enn lengden. Det vil si at dersom man klarer å være tilstede i yogaøkten og stenge ute tankespinn, så kan selv 15-20 minutter ha stor effekt.

  • En kombinasjon av ulike yogaøkter, pust og meditasjon er bra; du får variasjon og pusteøvelsene vil ha effekt for gjennomføringen av andre yogaøkter.

  • Generelt anbefales det å gjøre yogaøkter enten tidlig på morgen eller tidlig ettermiddag.

Kom i gang!

Prøv noen av våre Online Training yogatimer:

Gentle Flow: En enkel yogatime som går gjennom en rekke basisøvelser, som for eksempel uttøyning i sittende posisjon,

solhilsener, stående stillinger, balanseøvelser og liggende stillinger.

Ashanga Primary led: Ashtanga Yoga er en dynamisk yogaform hvor du trener i ulike yogastillinger. Timen vil gi deg økt styrke, utholdenhet og fleksibilitet i kroppen.

Pusteøvelser:

Intro til pust: Lær deg gode pusteteknikker, hvordan du skal gjøre det og hvilke effekter du kan oppnå. I den første delen av klassen vil du høre om ulike teknikker, og i siste del blir du guidet i lang, bevisst pusting.

Vekselspust: Vekselspust er en beroligende meditasjon som er god å gjøre på kvelden.  Vekselspust er en pusteteknikk som gjør at du virkelig kan føle deg ladet opp, balansert og får slått av stresset i kroppen.

Meditasjonsøvelser:

Mindre stress: Stress kan være en del av hverdagen vår, men den trenger ikke ta kontrollen over oss. Denne meditasjonen kan hjelpe deg å håndtere og lindre stress. Pust og ro ned kropp og sinn med denne meditasjonen.

Søvn meditasjon: Stress kan forstyrre søvnen, spesielt når dagene er hektiske.  Søvnmeditasjon kan gi deg dyp avslapning slik du blir klar til en god natts søvn. Sov godt!

Kilder:

- Periode for gjennomføring: 24. januar – 27. august 2017, publisert i «Health Psychology and Behavioral Medicine»