Prester bedre på jobb med denne øvelsen

Til vanlig kaster vi bort mye tid på distraksjoner. Vi planlegger middag i stedet for å jobbe, og sterke lyder kan lett vippe deg av pinnen midt i en presentasjon.
SATS
Kategori
Treningstips

Enten distraksjonene er interne eller eksterne, mentale eller fysiske, så er det sikkert at de koster oss mye tapt tid. Forskning viser at meditasjon øker din kognitive funksjon. Men hva er meditasjon, og hvordan kommer man i gang på en enkel måte? Her får du oppskriften.

Hva er meditasjon?

Poenget med å meditere er å stilne tankenes støy. Vi trener på å observere at tankene er på ville veier. Når du først har blitt oppmerksom på at du analyserer gårsdagens date i stedet for å lese over en rapport på jobb, er neste steg lett. Da er det bare å sette en kategori på tanken og fortsette det man egentlig hadde satt av tiden til.

Meditasjon er først og fremst en treningsøkt for hodet. Med tid vil øvelsene også påvirke våre tankemønstre i hverdagen. En økt kan vare i alt fra et halvt minutt til en time.

Øvelse: Sound meditation

  1. Sitt eller ligg ned på ryggen i en behagelig posisjon.

  2. Fokuser på å lytte til lydene rundt deg: de høye, tydelige (for eksempel en telefon som ringer, eller byggearbeidet utenfor) og de lavere, mer subtile (for eksempel din egen pust eller summing fra klimaanlegget).

  3. Det kommer nok ikke til å ta mange sekundene før tankene vandrer – til fortid, fremtid eller analyse av nåtid. Målet er å legge merke til at dette skjer, for da gir du deg selv en ny mulighet til å rette fokuset tilbake til målet – i dette tilfellet å bruke hørselssansen.

Man kan meditere så lenge man vil, det viktigste er å holde fokus. Det er fort gjort at 10 minutter går uten at man er klar over at tankene er et helt annet sted, så i starten er det best å sette nedtelling på mobilen på 3–4 minutter.


Ta utfordringen og prøv sound meditation hver dag i en uke. Du vil garantert merke forskjellen


The Science

Det er store sjanser for at du vil merke effekten med en gang. Forskning har nemlig vist at kun én økt med meditasjon øker din kognitive funksjon (Saoji et al. 2016). I studien ble et utvalg mennesker tilfeldig fordelt til en meditasjonsgruppe og en kontrollgruppe.

Begge gruppene tok en kognitiv prøve før og etter de la seg ned på ryggen i 30 minutter og enten gjorde meditasjon eller "bare slappet av". Resultatene viste at meditasjonsgruppen hadde mye større forbedringer på testen sammenliknet med kontrollgruppen.

Meditasjon som del av et yogaprogram har også vist seg å være et effektivt verktøy for å øke akademisk prestasjon blant studenter ( Kauts et al. 2009 ). Selv om yoga ofte forbindes med fysiske øvelser, er dette bare en liten del av praksisen.

Yoga i seg selv kalles en "moving meditation", og meditasjon er en stor del av yogatradisjonen. Sound meditation er bare en av mange meditasjonsøvelser. Ta en prat med din yogainstruktør, så vil du sikkert bli introdusert til andre meditasjonsteknikker også.

Som med all annen trening, så gjør øvelse mester. Det vil etter hvert gå lengre tid mellom hver gang en tanke distraherer deg. Det vil også gå fortere å registrere distraksjoner.