Pust - og jeg skal fortelle deg hvordan du har det

«Pust med magen» sier vi, men hvorfor skal vi det?
SATS
Kategori
Treningstips

Av alle ting som faktisk utgjør liv eller død for oss, så er antageligvis pusten noe av det vi tenker minst på i løpet av dagen. Den bare er der; inn og ut, inn og ut. Pusten er tilgjengelig hele tiden, krever ingen innsats eller planlegging av oss. Den vet nøyaktig selv hva den må gjøre.

Men visste du at du ved en økt bevissthet over egen pust kan bli mindre stresset, øke din tilstedeværelse og frigjøre spenninger i kroppen? Og at denne bevisstheten krever minimalt med innsats?

Ditt indre treningssenter

Pusten er din superkraft. Kroppen puster ufrivillig uansett om vi er våkne, sover eller i fysisk aktivitet. Pusten er livets bevegelse i deg.

I yoga referer vi til pust som pranayama. Prana er sanskrit og betyr livskraft og ayama betyr forlengelse eller strekke. Ordet «pranayama» betyr altså kontroll over livets kraft. Hver eneste celle i kroppen trenger oksygen for å fungere. Det er ingen overraskelse at forskning viser at regelmessig øvelse på kontrollert pust kan minimere stress i kroppen og øke den fysiske og mentale helsen.

Pusteteknikken pranayama er ditt indre treningssenter, der du kan trene deg selv fra innsiden. Riktig pust vil få deg til å yte bedre i en hvilken som helst sport eller treningsrutine du har, det gir deg bedre fokus, konsentrasjon og økt kroppsbevissthet. Du vil også merke at du sover bedre om natten, du får en bedre kroppsholdning og du er mindre stresset.

Pusten forteller deg hvordan du har det

Pustens rytme kan variere i stor grad, og ofte kan man gå over lang tid med uregelmessig pust uten å være klar over det. Vi er nok mange som er blitt overrasket over hvor høyt oppe i brystet pusten vår sitter når vi blir bedt om å kjenne etter. Pusten vår er nært knyttet til vår emosjonelle stemning. Vi puster forskjellig når vi er sinte, redde, glade, trøtte eller når vi er nervøse. Den gode nyheten er at det virker den andre veien også;

vi kan roe ned oss selv ved å endre pustemønstre. Bare ved å bruke tid på å bli mer kjent med egen pust kan vi endre vår emosjonelle stemning.

Ta kontroll over pusten din og opplev forskjellen

Pusten vår er alltid i nåtid, du kan ikke puste forrige pust eller neste. Ved å lære deg å fokusere på pusten din, lærer du deg samtidig å være tilstede her og nå. Du lærer deg å la fortid være fortid og la fremtiden komme når den kommer uten at du på forhånd skal bekymre deg for hva som kommer. Denne praksisen er dermed en stor del av det å forebygge stressrelaterte tilstander, og minimere bekymringer og angst. Du lærer deg å gi plass til pusten din her og nå, en plass som kanskje ellers er blitt brukt til å huse grublende tanker om fortiden og bekymringer for fremtiden.

Hvordan lærer jeg å puste riktig?

Vi har selvsagt øvelsene du trenger for å kunne praktisere riktig pusteteknikk!

Gjennom en regelmessig praktisering av riktig pusteteknikk kan du superlade hele kroppen. Gi denne praksisen 15 minutter hver dag, et pust av gangen og opplev magien i å puste riktig!