Spis riktig om du ønsker bedre kondisjon

Om du vil ha bedre kondisjon, er det viktig å ha nok energi til treningsøkten. Det får du først og fremst ved å spise passe mye karbohydrater før økten og ved å spise sunn mat generelt gjennom dagen.
Kristine Symreng
ernæringsrådgiver
Kategori
Treningstips

Hvis målet ditt er å få bedre kondisjon, bør du i tillegg til å få opp pulsen når du trener,  passe på at du generelt sett har et sunt kosthold. Å ha energi til treningen, noe du først og fremst får gjennom karbohydrater, er viktig for å klare å ta deg ut under kondisjonstreningen.

Hvis økten er på maks. 60 minutter, trenger du ikke tenke på karbohydratlading, sportsdrikke eller raskt påfyll av karbohydrater etter trening. Ved langvarig kondisjonstrening anbefales sportsdrikke som inneholder karbohydrater og salter.

Viktig å vite om trening og mat

Ved kondisjonstrening kan magen bli følsom for å spise tett opptil treningen. Også for mye fiber kan gi magesmerter mens du trener. La det siste måltidet være noe lett i magen, for eksempel en banan en time før økten. Før det er det også bra om du har spist et hovedmåltid 2-3 timer før mellommåltidet. Pass også på at du har drukket regelmessig i løpet av dagen, siden væskemangel reduserer prestasjonsevnen. Ikke noe overdrevet væskeinntak, ett til to glass vann til hvert måltid holder fint.

Etter treningen spiser du igjen et hovedmåltid, som du ville gjort også om du ikke hadde trent. Måltidet bør inntas innen 30 minutter. Hvis det tar lengre tid enn det, eller fordi du har vanskelig for å spise et stort måltid rett etter en tøff kondisjonsøkt, er det bra å spise et lite mellommåltid rett etter som inneholder både proteiner og karbohydrater. Et glass melk og en banan er optimalt. Du kan også ta en proteinshake hvis du ikke har mat lett tilgjengelig.

Tidligere anbefalte man raske karbohydrater generelt etter trening for å fylle opp karbohydratlagrene i kroppen raskt og maksimere muskeloppbygging. Nå vet vi imidlertid at raske karbohydrater bare er til hjelp hvis neste (tøffe) treningsøkt kommer innen åtte timer. Karbohydratlagre i muskler og lever rekker å bli fylt opp til neste kondisjonsøkt 2-3 dager senere med et vanlig, allsidig kosthold som inneholder karbohydrater.

Gode kilder til karbohydrater, proteiner og fett

Karbohydrater: grovt, usøtet brød, havregryn, helkorn av hvete eller bygg, quinoa, rotfrukter, bønner og linser.

Proteiner: kylling, kalkun, fisk, egg, meieriprodukter, bønner og linser.

Fett: fet fisk, avokado, naturelle nøtter, raps- og olivenolje.

7 kostholsråd for å få bedre kondisjon

  1. Mellommåltidet før treningsøkten kan gjerne inneholde karbohydrater, siden det er vår viktigste energikilde ved kondisjonstrening.

  2. Prøv deg frem med hvor tett innpå treningen du kan spise - det er individuelt. Generelt sier vi gjerne et mellommåltid 1-2 timer før trening.

  3. Hvis du har et høyt energiinntak eller får magesmerter under kondisjonstreningen, kan du prøve å redusere mengden kostfiber i maten. Vær forsiktig med stort inntak av fullkornsprodukter, bønner, linser og kål.

  4. Drikk vann regelmessig i løpet av dagen, 1,5-2 liter per dag. Ved høyintensiv trening legger du til 0,5-1 liter per time, avhengig av hvor mye du svetter.

  5. Spis regelmessig til noenlunde faste tider. Hvor ofte man trenger å spise, er individuelt, men mange har det bra med å spise ca. hver 3. til 4. time.

  6. Planlegg! Hvis det ryker, så er det ofte her problemet ligger. Bestem deg allerede dagen før for hva du skal spise til alle måltider, og vær ekstra nøye med at du spiser noe som inneholder karbohydrater før treningen - ca. 1-2 timer før.

  7. Fokuser på høy kvalitet i karbohydrater, proteiner og fett. De metter godt og inneholder mye vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Her kan du lese mer om mange av våre treningstilbud for deg som ønsker bedre kondisjon.