10 matvarer du bør spise hver uke

Det kan være vanskelig å vite hva slags mat som egentlig er sunn. Her finner du 10 matvaregrupper som i følge forskning er bra for deg, og som du gjerne kan spise hver uke.
Kristine Symreng
ernæringsrådgiver
Kategori
Mat og helse

Enkelte matvarer markedsføres som sunne uten støtte fra forskning. Det finnes også gode matvarer som skrytes opp i skyene, men som egentlig ikke spesielt mye bedre enn andre. Her kan du lese om hvilke matvarer som sikrer at du får et godt næringsinntak. Du trenger ikke å få i deg alle matvaregruppene hver dag, men gjerne hver uke.

Rotfrukter

En virkelig god kilde til karbohydrater. Inneholder fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Varier mellom gulrot, pastinakk, poteter, sellerirot, kålrot, rødbeter, jordskokk, svartrot, søtpoteter og reddiker.

Frukt og bær

Fulle av fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Passer perfekt som mellommåltid eller etter et større måltid hvis du er sugen på noe søtt. Du trenger ikke være redd for sukkeret i frukt, siden all næringen den inneholder mer enn oppveier den lille sukkermengden.

Grønnsaker

Perfekte til å fylle opp tallerkenen hvis du har problemer med å holde vekten nede. Grønnsaker metter og gir oss vitaminer, mineraler og antioksidanter. Avokado regnes med i denne gruppen og er rik på sunne fettstoffer. Et høyt inntak av grønnsaker reduserer faren for overvekt, hjerte- og karsykdommer og enkelte kreftformer.

Spis gjerne 500 gram om dagen av grønnsaker, frukt, bær og rotfrukter. Poteter regnes ikke med i denne anbefalingen, men er likevel sunt – helst i kokt form.

Gryn og fullkornprodukter

Fulle av fiber og fullkorn. Fiber bidrar til å regulere fettinnholdet i blodet, er godt for magefunksjonen og er også mat for de gode magebakteriene. Fullkorn har vist seg å kunne redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, diabetes type II og enkelte kreftformer.

Belgvekster

Også en god karbohydratkilde som er rik på proteiner. Inneholder mye fiber, vitaminer og mineraler. Hvis du av en eller annen grunn vil redusere inntaket av karbohydrater, bør du i det minste behold bønner, linser og erter. Les mer om belgvekster og proteinkvalitet her

Fisk

Inneholder EPA og DHA, som tilhører omega-3 familien. Disse fettsyrene produseres ikke i kroppen selv, og sammen med omega-6, som finnes i vegetabilske oljer og nøtter, regulerer de blodtrykk, nyrefunksjon og immunforsvar. Hvis du spiser store mengder flerumettet fett, reduserer du risikoen for hjerte- og karsykdommer, som er den vanligste dødsårsaken i Vesten. Fet fisk er også en god kilde til D-vitaminer. Les mer om D-vitaminer her.

Vegetabilske oljer: Inneholder omega-6 og også noe omega-3. Bruk i mindre mengder, siden oljer inneholder 100 % fett og dermed gir 9 kcal per gram. Flerumettede fettsyrer er varmesensitive, og hvis de brukes til steking, må temperaturen holdes på et lavt nivå.

Naturlige nøtter: Fulle av fiber, vitaminer, mineraler og umettede fettsyrer. Også her bør man være oppmerksom på mengden. Hold deg til 5–10 nøtter per gang. Hvis du vil gå opp i vekt, er imidlertid nøtter en matvaregruppe du gjerne kan spise mye av.