Energidrikker - hvor sunt er det egentlig?

Drikker du energidrikk i stedet for en kopp kaffe? Eller fordi den inneholder vitaminer og forgrenede aminosyrer, såkalte BCAA? Her får du ernæringsfysiologens analyse av den populære energidrikken.
Kristine Symreng
ernæringsrådgiver
Kategori
Mat og helse

Energidrikker markedsføres som sunne, og mange drikker dem fordi de tror det har positiv effekt på helsen. Samtidig blir det slått alarm om koffeinforgiftning hos barn og ungdommer. Er energidrikkene farlige? Og hva inneholder de egentlig?

Innhold i energidrikker

Energidrikker kan inneholde forskjellige ingredienser. Vanligvis er det sukker eller søtningsmidler, vitaminer og mineraler, koffein og av og til forgrenede aminosyrer, BCAA. Det meste av innholdet er vann.

Mengde koffein

Energidrikker inneholder ofte koffein, og det er ikke uvanlig at personer som ikke drikker kaffe, drikker energidrikker i stedet for å få den oppkvikkende effekten. Koffein i moderate mengder er ikke farlig. Problemet med energidrikker er at de ofte kan ha samme koffeininnhold som både én og to kopper kaffe.

Energidrikker smaker omtrent som brus og er populære blant ungdommer. Barn og unge voksne veier mindre og blir derfor mer påvirket av koffeininnholdet i energidrikkene. Forskning viser også at koffeinforgiftning kan føre til skjelvinger, kvalme, oppkast, epileptiske kramper og hjerterytmeforstyrrelser.

Koffein i kombinasjon med alkohol gjør oss også mindre bevisst på hvor beruset vi er. Det er derfor enklere å få i seg for mye alkohol hvis den blandes med energidrikk.

Vitaminer og mineraler

Energidrikker markedsføres som sunne på grunn av innholdet av vitaminer og mineraler. Det er ikke påvist positiv helseeffekt av ekstra tilførsel av vitaminer og mineraler i energidrikker. De fleste av oss får i oss nok gjennom det vi spiser. Ikke minst hvis du trener regelmessig og naturlig spiser store mengder mat.


Problemet med energidrikker er at de ofte kan ha samme koffeininnhold som både én og to kopper kaffe


Hvis du mangler noe, er det bedre med et kosttilskudd eller mat med et høyt innhold av det vitaminet eller mineralet du har mangel på. På den andre siden skader det ikke med ekstra tilførsel av B-vitaminer, siden et eventuelt overinntak fører til at vi tisser dem ut. Av og til er det tilsatt D-vitaminer, noe som mange her i Norden får for lite av. Dette kan ses på som en fordel.

Sukker og søtningsmidler

Energidrikker som inneholder sukker, er egentlig det samme som brus, og er ikke noe vi trenger i hverdagen. Den eneste gangen drikker som inneholder sukker kan være nyttig, er ved langvarig kondisjonstrening eller for eksempel under et maratonløp. Men da er det sportsdrikk som anbefales, som i tillegg til vann og karbohydrater også inneholder salt.

Hvis drikken inneholder søtningsmidler, gir den deg ikke bedre utholdenhet under lange løp, men den gir heller ikke de negative effektene som en brus gir. Søtningsmidler i moderate mengder er ikke farlig. Det kreves ofte ekstreme mengder for at søtningsmidler skal gi negative effekter. Men søtningsmidler kan gjøre at du venner deg til at drikke og andre matvarer skal smake søtt, noe som klart er en ulempe.

BCAA i energidrikker

Forgrenede aminosyrer (BCAA) er nødvendig for proteinsyntese og muskelvekst. Mengden BCAA i energidrikker er som regel for liten til at det har praktisk betydning. Også her brukes markedsføring for å trekke til seg den treningsbevisste forbrukeren.

Forgrenede aminosyrer finnes naturlig i vanlig proteinrik mat, for eksempel meieriprodukter, egg, kjøtt og fisk. Spis proteinrike matvarer regelmessig i løpet av dagen hvis du vil øke muskelmassen. Det er sjelden et problem å få i seg nok proteiner gjennom et vanlig kosthold uten kosttilskudd.

Oppsummering

  • Moderat inntak av energidrikker er ikke farlig, men heller ikke noe som bedrer helsen.

  • Velg heller en energidrikk med søtningsmidler i stedet for sukker hvis du foretrekker energidrikk fremfor brus eller kaffe.

  • Jo mindre du veier, desto mer følsom er du for koffein – en energidrikk inneholder ofte like mye koffein som 1–2 kopper kaffe.

  • Barn bør helst unngå energidrikker, men hvis du av og til vil drikke en, anbefales koffeinfri energidrikk.

  • Hvis du drikker energidrikker for å få i deg vitaminer, mineraler eller forgrenede aminosyrer (BCAA), er det en ganske dyr måte å få i seg næringsstoffer på. Vanlig mat er både bedre og billigere.