Slik blir du kvitt søtsuget

Er du ofte sugen på noe søtt, og er det vanskelig å stå imot fristelser i butikken eller i kaffepausen på jobben? Du er ikke den eneste.
Kristine Symreng
ernæringsrådgiver
Kategori
Mat og helse

Som kostholdsrådgiver møter jeg mange klienter som kjemper med å stå imot daglig søtsug. Det første jeg gjør er å kartlegge hva vedkommende spiser. Og det følger nesten alltid samme mønster.

Her er noen grunner til at søtsug kan oppstå, og hva du kan gjøre med det.

1. Fjern det søte

Matvarer med tilsatt sukker eller søtningsmiddel kan gjøre deg vant til å alltid ville sette smak på det du spiser og drikker. Velg derfor alltid naturlige meieriprodukter og usøtet brød og kornblandinger. De første dagene kan de naturelle produktene føles kjedelige, men etter hvert venner du deg til smaken og vil tvert imot synes at smakssatte produkter er altfor søte.

2. Spis fiberrike karbohydrater

Et kosthold med veldig lite karbohydrater kan føre til at kroppen virkelig lengter etter sukker. Glukose er kroppens viktigste energikilde, og vi er skapt for å spise karbohydrater. Kroppen kan i noen grad omdanne aminosyrer (proteiner) og triglyserider (fett) til glukose, men et kosthold som er ekstremt fattig på karbohydrater er ikke bra for en rekke funksjoner i kroppen. Behold fiberrike karbohydrater som fullkornsprodukter, rotfrukter, belgvekster og frukt.

3. Få nok søvn

Søvnmangel gjør oss sultne og mer sugne på raske karbohydrater. Når vi er trøtte vil kroppen ha lett tilgjengelig energi og matvarer som inneholder sukker. Bare å være bevisst på dette kan føre til at du håndterer søtsuget bedre når du har hatt en vanskelig natt. Tenk over hvordan du kan sove bedre. Kan du roe ned litt tidligere, legge bort mobilen og nettbrettet? Forlenge tiden i sengen hvis du blir vekket av barn om natten?

4. Beveg deg, hver dag

Også mangel på fysisk aktivitet kan gjøre deg mer søtsugen. Tren regelmessig for å stabilisere blodsukkeret. Du blir i større grad sulten på ordentlig mat når du trener. Sørg for å få opp pulsen minst én gang om dagen. All bevegelse regnes med – ta trappen, gå en rask tur og gjør litt pausegym regelmessig i løpet av dagen.

5. Drikk vann, kaffe eller te

Hvis du drikker for lite vann, kan kroppen gi signaler om sult og sug. Prøv derfor å drikke et glass vann før du faller for fristelser. Kanskje kan du sette litt smak på vannet med agurk eller sitron, eller drikke vann med bobler. En kopp kaffe eller te kan også være tilstrekkelig til å bryte søtsuget.

6. Bestem deg på forhånd

Hvis du hele tiden blir tilbudt søtsaker på jobben, hjemme eller hos venner, kan det bli tøft å stå imot hver gang. Det sosiale miljøet påvirker oss mer enn vi tror. Her kan det være bra å bestemme seg på forhånd. Du kan for eksempel si til deg selv at du bare skal spise søtsaker i helgene og i rimelig mengde. Da trenger du ikke ta beslutninger hver dag om du kan unne deg et kakestykke eller ikke.

7. Tygg tyggegummi

Hvis du absolutt vil ha noe søtt, kan du ta en sukkerfri tyggegummi. Den holder lenge, gir ingen kalorier og er bra for tennene.

8. Puss tennene

Det er vel ingen som vil spise noe rett etter at de har pusset tennene?

9. Spis noe sunt

Kanskje er det på tide med et mellommåltid hvis det var noen timer siden du spiste sist? Spis gjerne grovt rugbrød med ost og kalkun eller et egg. En frukt kan også være et godt alternativ. Min personlige favoritt er grapefrukt – å spise noe bittert kan gjøre underverker for søtsuget.

10. Gjør noe annet

Kanskje er du bare vant til å spise søtsaker og må bryte vanen. Det beste er å bytte ut vanen med noe annet. Hvis du spiste for mindre enn to timer siden, trenger du antakelig ikke å spise. Gjør noe helt annet, ring en venn, gå en tur, spill et instrument eller gjør litt husarbeid.

Lykke til!