Vektreduksjon med riktig kosthold og trening

Å trene og spise sunt er viktig både for helsen og vekten. Å kombinere regelmessig trening med et næringsrikt kosthold er absolutt den beste måten hvis du vil oppnå vektreduksjon. Men du må tenke riktig.
Kristine Symreng
ernæringsrådgiver
Kategori
Mat og helse

Her er 5 råd å ta med seg for varig vektreduksjon.

1. Beveg deg

Fysisk aktivitet gjør at vi får høyere energiforbruk både under selve treningen og også når vi hviler, siden økt muskelmasse forbruker mer energi både når vi trener og ellers. Det gjør at vi lettere kan holde vekten nede og bedre kan regulere hvor mye mat vi trenger. Vi er laget for å bevege oss mye i hverdagen, og det kreves et minimum av bevegelse for å kunne regulere matinntaket.

All bevegelse teller med, så gå eller bruk sykkel til jobben, bruk ståbord eller gåbord og få opp pulsen med styrke- og kondisjonstrening noen ganger i uken.

2. Unngå kaloribombene

Det har god grunn til å føle deg flink etter en god treningsuke, men med en helg full av fest, desserter og TV-kos blir det lett til at du spiser opp alle kaloriene igjen. Visste du at du må jogge i 2 timer for å forbrenne kaloriene i en Grandiosa? Eller trene styrke i 3. Print gjerne ut denne tabellen som en påminnelse.

Hold deg til et sunt nivå også på ukedagene, så blir det lettere å spise riktig i helgene. 

3. Ikke legg til måltider

Hvis målet ditt er å gå ned i vekt, må du planlegge treningen så den passer inn i ditt spisemønster. Unngå å legge til et måltid før eller etter trening. Da kan nettoeffekten bli flere kalorier enn dem du trener bort. Spis like mye som du ville gjort hvis du ikke hadde trent.

Tren før frokost, lunsj, middag eller et mellommåltid du allikevel hadde tenkt å spise.

4. Spis ditt største måltid etter treningen

Hvis du absolutt vil unne deg noe søtt en gang, er det best å gjøre det etter en tøff treningsøkt når kroppen lettest kan håndtere raske karbohydrater og har høy insulinfølsomhet.

Det er også en fordel å legge det største måltidet etter en tøff treningsøkt. Dette for å få resultater av treningen og bygge muskler uten å måtte ligge i positiv energibalanse som gjør at du går opp i vekt.

5. Proteiner er viktigst

For å bygge muskelmasse, bli sterke og stramme opp kroppen må vi spise tilstrekkelig mye proteiner som bygger opp musklene. Proteiner gir også få kalorier per gram samtidig som det metter godt. Spis derfor gjerne proteiner til hvert måltid (hver 3. til 4. time) for å maksimere muskeloppbyggingen, metthetsfølelsen og vektreduksjonen.

Kristine Symreng er autorisert kostholdskonsulent hos SATS.