Power yoga – en dynamisk og styrkende form for yoga

Power yoga anbefales på det varmeste hvis du vil trene hele kroppen, og du ikke har noe imot å ta i et tak og svette godt. Styrke, fokus, fleksibilitet, utholdenhet og balanse – power yoga gir forbedring på alle områder. Her kan du lese mer om hva power yoga er og få tips til øvelser å gjøre.
SATS Online
Kategori
Treningstips

Hva er power yoga?

Power yoga er en intensiv og dynamisk form for yoga, som stammer fra yogaformene Ashtanga og Vinyasa. Et særtrekk ved power yoga er at mange opplever den som styrkende, noe som har gjort den til en populær treningsform for både erfarne yogier og idrettsutøvere. Denne formen for yoga ble utviklet på slutten av 1980-tallet og har siden spredt seg over hele verden.

Hvis du er kjent med Ashtanga yoga, vet du at det er en utfordrende form for yoga som utføres i forskjellige serier, hvor du må mestre den første serien for å kunne gå videre til den neste. Vinyasa yoga er derimot en serie av ulike flows, der du fokuserer på å koble bevegelsene til åndedretten. Power yoga er en kombinasjon av disse to formene for yoga, der de styrkende øvelsene i Ashtanga yoga kombineres med en friere flyt inspirert av Vinyasa yoga.

Yoga er en av få treningsformer hvor du trener både kropp og sinn, og kobler bevegelse med pust. I alle former for yoga er det alltid mulig å tilpasse øvelsene til hvordan kroppen din føles den dagen.

Tips til power yoga-øvelser 

Det gode med power yoga, er at du kan skreddersy hele praksisen etter egne ønsker. Her får du en liten smakebit på hva power yoga har å tilby. Først vil vi bare understreke viktigheten av å varme opp før du tar fatt på øvelsene. Begynn med noen enklere flows, for eksempel Solhilsen A og B. Dette er to flows som du med fordel kan gjenta mellom fem og ti ganger for å forberede kroppen på de kommende power yoga-øvelsene.

Flows som aktiverer hele kroppen – slik gjør du det

 1. Stå helt fremme på matten med føttene sammen.

 2. Pust inn samtidig som du bøyer beina 90 grader og fører hendene over hodet.

 3. Pust ut og strekk ut beina mens du senker overkroppen mot bakken. Slipp fra hoften og plasser hendene i bakken hvis du kan.

 4. Pust inn og strekk ryggen. Plasser hendene på leggen hvis du føler det er nødvendig.

 5. Pust ut og gå tilbake med begge føttene, slik at du havner i en høy planke.

 6. Pust inn og kom opp i en sideplanke, med høyre hånd og fot på gulvet. Strekk venstre arm og hånd opp mot taket. Vil du utfordre deg selv, kan du løfte venstre fot i været.

 7. Pust ut og plasser venstre fot i høyden med høyre hånd. Hold høyre fot langt bak på matten.

 8. Pust inn, ta med overkroppen slik at du lander i et høyt utfall. Hold armene rett og la dem komme opp over hodet.

 9. Pust ut og kom ned med høyre bein, slik at kneet akkurat berører gulvet.

 10. Forleng begge beina mens du inhalerer. Fortsett å holde hendene utstrakt mot taket. Pust ut og kom ned igjen med høyre kne mot gulvet. Gjenta en gang til.

 11. Pust inn og kom halvveis opp. Plasser hendene på forsiden av matten og kom tilbake med begge føttene i en høy planke.

 12. Pust ut og kom halvveis ned med armene, slik at albuene har en vinkel på 90 grader.

 13. Aktiver kjernemuskulaturen og ta et dypt åndedrett når du kommer inn i hunden som ser opp. 

 14. Pust ut og før rumpa opp mot taket og kom inn i hunden som ser ned. Hold deg i stillingen i 2-3 pust.

 15. Pust ut og kom ned i en planke igjen. Pust inn og brett over til en sideplanke med venstre fot og hånd på gulvet, og gjør deretter samme sekvens på tilsvarende side.

Her kan du se vår trener Halat gå gjennom flyten:

Power yoga passer for både nybegynnere, idrettsutøvere og erfarne yogier

Med power yoga får du trent alle muskelgrupper og gitt hele kroppen en real treningsøkt. Det fungerer godt uansett hvilket nivå du er på. Er du nybegynner i power yoga, kan du starte med noen enkle øvelser, før du bygger videre med mer avanserte øvelser etter hvert. På denne måten forbereder du kroppen med mindre risiko for skader og feilbelastning. Våre erfarne instruktører gir deg tips til justeringer, slik at du kan utføre øvelsen på en måte som fungerer for din kropp.

Profesjonelle idrettsutøvere kan med fordel kombinere treningen med power yoga. Driver du med en bestemt idrett med mange repeterende bevegelser, er power yoga en utmerket måte å få en balansert treningsøkt på. Treningsformen byr nemlig på mange ulike stillinger hvor du utvikler både styrke, spenst og fokus. Det er et perfekt tillegg til en allsidig treningsøkt, uansett hva slags trening du ellers gjør.

For de som har tidligere erfaring med yoga, kan du supplere yogapraksisen med en økt power yoga nå og da. Det dynamiske og krevende elementet fra Ashtanga yoga, kombinert med den flytende strukturen til Vinyasa, gir deg en fantastisk utfordring uavhengig av tidligere erfaring med yoga.

Prøv en økt med power yoga hos SATS Online

Hvis du er nysgjerrig på å prøve en full power yogaøkt, kan du finne flere klasser på SATS Online. Hvis du allerede er SATS-medlem med Region + gruppetrening eller All-inclusive, er SATS Online inkludert i medlemskapet ditt helt kostnadsfritt. For øvrige medlemmer er kostnaden 99 kroner i måneden – uten bindingstid.