Smarte tips for å leve lenger

I følge Helsedirektoratet er så mye som 62% av din våkne tid tilbrakt i ro eller stillesittende. Med noen smarte valg i hverdagen kan du redusere tiden i ro og øke din levetid. Her er noen life hacks – bokstavelig talt!
SATS
Kategori
Treningstips

Hvorfor er det farlig å sitte så mye stille?

Kroppen vår, genene våre fra langt tilbake i tid, er skapt for bevegelse. Dette skaper problemer når mange av oss har jobber som enten krever at man sitter stille lenge av gangen, eller rett og slett bare faller inn i en dårlig vane der vi sitter stille lenger av gangen enn vi burde.

Mange av de naturlige prosessene i kroppen er avhengig av at vi er i bevegelse. Sitter vi stille stopper disse naturlige prosessene og det øker samtidig risikoen for en rekke alvorlige sykdommer og kroniske plager:

 • Svekket muskelstyrke i blant annet ben. I tillegg blir du også langt mer utsatt for muskel- og skjelettplager, som står for rundt halvparten av alle sykemeldinger i Norge.

 • Trøtt og slapp. Å sitte stille er faktisk veldig utmattende! Du blir sliten, trøtt og mindre konsentrert. Hvor mange av oss har ikke kjent på hvor vanskelig det noen ganger er å reise seg opp fra sofaen? Det å gå opp trappen kan kjennes som en anstrengelse.

 • Fedme. Er du ikke i aktivitet forbrennes ikke kalorier, og derfor blir mange som har en stillesittende livsstil overvektige. En man overvektig kan selv små anstrengelser bli nærmest umulige og man havner i en ond sirkel.

 • Fedme øker risikoen for hjerte- og karsykdommer.

 • Økt risiko for diabetes 2.

Hverdagsaktivitet - tips til smarte valg i hverdagen

På tide å røre på seg? Få med deg kollegaer, familie og venner og prøv dette:

 • Gå trapp i stedet for å ta heis hver dag. Gå i trapp er et av de beste råd om daglig aktivitet! Du styrker ledd, sener og muskulatur i bena – spesielt muskulatur i legger og rumpa. Du må også stabilisere rygg og mage for å holde deg oppreist, slik aktiverer du også kjernemuskulatur ved å gå i trapp. Store helsegevinster med andre ord!

 • Ut å reise? I stedet for å bli stående passiv i en rulletrapp eller på et rullebånd bruker du bena og sørger for aktivitet i en helt hverdagslig situasjon.

 • Gå av et stopp tidligere på t-banen/bussen. Dette er superenkelt å regne ut effekten av! La oss si at det er 500 meter å gå x 240 arbeidsdager = 120 km på ett år! Og så kan du jo utfordre deg selv med to stopp før? Kanskje jogge rolig?

 • Varier mellom å stå og sitte på jobben. De færreste av oss blir stående helt stille om vi hever pulten, ofte vil man ubevisst bevege litt på seg når man står. Still inn en alarm på mobilen som minner deg om å stå i stedet for å sitte. Ha med bekvemme sko – beste tipset for kontormennesker!

 • Gå bort til en kollega i stedet for å sende mail. I tillegg til at du går noen skritt og dermed allerede har fått gratis aktivitet, så er det jo mye hyggeligere å snakke ansikt til ansikt med kollegaene dine.

 • Gå mens du snakker i mobilen. Snakker du mye i telefonen i løpet av en arbeidsdag? Hvorfor ikke gå en liten runde på kontoret mens du snakker? Vi har hørt om kollegaer som tar rundetiden på hverandre!

 • Gjør husarbeidet selv. I tillegg til at du melder deg frivillig og unngår diskusjon om hvem sin tur det er, så får du helt gratis trening! All bevegelse er bra, bare tenk på hvor mye du aktiverer ved å svinge vaskekosten!

 • Sykle/gå i stedet for å kjøre når du kan. Superenkelt å regne ut effekten av! Finn ut distansen og bli motivert av hvor mye det utgjør i antall kilometer i løpet av en uke.

 • Gå til butikken, så trener du med ekstra vekt hjem igjen. Finn ut distansen og når du kommer hjem kan du i tillegg kjøre et par bicepscurls med bæreposene, det former musklene og brenner ekstra kalorier.

 • I stedet for å se på barna leke, hvorfor ikke bli med på leken? Klatre, løpe, hoppe på trampoline – i tillegg til at du er i aktivitet er det jo gøy for både deg og barna at du leker deg litt!

 • Ta med gymbagen til jobb og gå på trening rett etter jobben. Veien er mye lengre til treningssenteret fra sofaen, særlig i mørketiden.

 • Ta på deg treningsklær når du våkner i helgene. Det er veldig nedtur å kle av seg treningsklær på kvelden uten å ha trent.

Kilder:

Helsedirektoratet