6 tips til løping i regnet

Det trenger ikke være sol for at løpeturen skal bli god. Her er seks tips hvis du kvier deg for å dra på skoene i høstregnet.
SATS
Kategori
Treningstips

Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær, heter det så fint. Men klærne er bare en del av forberedelsene. Bor du i Norden må du lære deg å like kaldt regn, om du vil løpe regelmessig.

– Det er mange som snakker om at løpesesongen er over nå som dagene blir kortere, temperaturen faller og regnet pøser ned. Men for meg stopper aldri sesongen. Du kan løpe hele året, og det handler i utgangspunktet kun om å kle seg rett – både på kroppen og beina. Da takler du de aller fleste forhold, sier Runar Sæther, maratonløper og løpeinstruktør på SATS.

6 tips når du løper i regnvær

1. Fargerike klær

Det er nå du trenger de fargesterke tightsene i skuffen og løpejakken i neon. Selv om det er dagslys, kan det være lurt å gjøre seg ekstra synlig når det regner. Er det glatt på veiene trenger bilene lenger tid på å svinge unna eller bremse ned. Har mørket senket seg i tillegg, er refleks selvfølgelig helt nødvendig.

2. Lag på lag

Det er ikke lurt å fryse når du løper. Regn gjør det viktigere å tenke på at du skal holde deg varm gjennom hele turen. Er du våt blir du lettere kald. Er det rundt 2 grader løper Runar i lang, normal tights.

– Noen foretrekker en mer vind- og vannavstøtende tights, men det synes jeg kan bli litt klamt. Den sparer jeg til temperaturen kryper under null. På overkroppen har jeg en tynn, langermet teknisk ulltopp og en vann- og vindtett jakke. Jeg har tynne hansker, en buff i halsen og evt. en tynn lue eller cap. Liker også løpesokker i ull når det blir kaldere. Disse holder dessuten føttene varme selv når de er våte.

Er det litt varmere, er klær som lett transporterer fuktigheten ut fra kroppen og materialer som holder på varmen, uansett noe å tenke på. Bomullstrøya er ingen god venn i regn, den blir tung og våt. For å hindre regnet i å renne ned i øynene, er det lurt med lue, caps eller pannebånd.

3. Plastlomme til mobilen

For det første er det lurt å se etter en jakke som har skikkelig lomme til mobilen. Hvis det striregner er det ikke sikkert det holder. Da må du vurdere et vanntett hylster. Hvis du ikke mener du løper så ofte i regnet at det er verdt den investeringen, kan en plastpose gjøre samme nytte.

4. Bruk riktige sko

Keep it simple, bruk sko du er komfortabel med, sier Runar Sæther.

– Min erfaring er at mønster i sålen betyr veldig lite i bygater. Det er dog forskjell på gummiblandinger, og enkelte sko har bedre feste enn andre, men i gate er det av lite praktisk betydning.

Kjennes det glatt ut kan du ta en titt under løpeskoene dine. Andre løpere anbefaler såler med mønster på mer enn en millimeter i regn. Hvis du er av typen som fryser lett på tærne, kan det hende du burde skaffe deg et par sko med vannavvisende overflate, som gore tex. Hvis du løper med dine vanlige sko, bør du velge noen tynne sokker, som ikke absorberer så mye vann. Bomullssokker gjør føttene tunge og klamme.

5. Vær forberedt på alt

Trener du for et bestemt løp kan det bli regnvær på løpsdagen, og da er det en fordel å ha trent i regn. – Det kan faktisk være en fordel om temperaturen er lav og det er litt yr i luften. Dette er nær ideelle forhold for supertider, mener Sæther.

– Å løpe i regnet, både i terreng og i byen, gir dessuten en helt annen stemning, og den varme dusjen etter trening er ubeskrivelig god.

6 Løp på tredemølle dersom

Det lyner

Hvis det er god nok grunn til å avlyse sportsstevner, så er det god nok grunn til å finne en annen treningsmetode for deg også.

Vinden er sterk

Når det blåser sterkt samtidig som det regner er det vanskelig å unngå å bli kald. Hvis det blåser sterk kuling eller mer øker risikoen for å tråkke feil og skade seg.

Det er glatt

Glatte veier er ingen god ide hverken for farten eller for musklene, akillesene eller lårmusklene. 

– Er det veldig glatt og isete ville jeg flyttet fartsøkten inn på tredemølle eller innendørs bane. Det samme gjelder om det blir veldig kaldt, sier Sæther, men understreker at han bare snakker om fart.

Vil du ha flere tips til løping og kondisjonstrening? Her finner du alle våre treningstilbud for deg som vil få bedre kondisjon.