Bli den beste versjonen av deg selv med løping

Hver dag er en ny sjanse til å styrke hjertet ved å begynne og løpe. Nå som våren er her, er det enda mer fristende å komme i gang med løpingen, og høste av alle helsefordelene.
SATS
Kategori
Treningstips

Her er sju enkle grunner til at du bør knytte på deg joggeskoene og legge ut på en løpetur. 

1. Hjernetrim

Løping øker blodsirkulasjonen og oksygentilførselen til hjernen, noe som i sin tur gir bedre hukommelse, konsentrasjonsevne, beslutningsevne og reaksjonsevne. Løpetrening kan også være til hjelp for personer med lærevansker og problemer med logisk tenkning. Forskere ved universitetet i Illinois i USA testet nylig en gruppe ungdommer i alderen 18–24 år og fant ut at de klarte mentale oppgaver mye bedre etter å ha løpt på en tredemølle i 30 minutter.

2. Lev lenger

Løpere lever lenger. Å løpe med lav eller moderat intensitet i 1–2,5 timer til sammen hver uke, forlenger livet med gjennomsnittlig 5,6 år for kvinner og 6,2 år for menn. Resultatene er hentet fra Copenhagen City Heart Study, som også viser at de som løper, får færre skader, er mer aktive og har det bedre som eldre, og har halvert risiko for tidlig død. 

3. Få fart på sexlivet

Løping kan øke sexlysten. I følge forskning fra universitetet i Texas holder det med bare 20 minutter hver dag for å øke appetitten på sex. Dette kommer delvis av økt blodtilførsel til kjønnsorganene, og delvis av at løpingen gir deg et bedre kroppsbilde og gjør at du føler deg mer attraktiv.

4. Se bedre

Visste du at løping også er bra for øynene og synet? Studier fra Lawrence Berkeley National Laboratory i California viser at personer som løper minst 3,5 kilometer hver dag, har halvert risiko for øyesykdommer som grå stær og aldersforandringer i den gule flekken, noe som i sin tur kan føre til blindhet. 

5. Bli sterkere

Det har lenge vært kjent at løping styrker skjelettet, og forebygger beinskjørhet. Nå viser også forskning fra universitetet i Missouri i USA at løping er den absolutt beste treningsformen for skjelettet. Ekspertene mener til og med at løpstrening kan øke beintettheten mer enn motstandstrening.

6. Sov som en gud

Vil du være piggere om dagen og sove bedre om natten? Trening, og da særlig løping, kan være løsningen. Nylig gjennomførte forskere ved Oregon State University i USA en studie med 2600 menn og kvinner i alderen 18–85 år, og fant ut at 150 minutter med aktiv løpstrening ga en forbedring i søvnkvaliteten på 65 prosent. Ikke verst, eller hva?

7. Bli friskere

Løping bidrar til at celleproduksjonen øker, noe som i sin tur gir bedre immunforsvar. Ifølge en studie fra Appalachian State University i USA har løpere 50 prosent mindre risiko for å bli forkjølet, pluss at de opplever betydelig mildere symptomer enn de som ikke løper.

Overtrening kan derimot ha motsatt effekt. Trener du for mye og for intensivt, kan det faktisk svekke immunforsvaret, som kan føre til at du blir like mottakelig for infeksjoner som om du hadde levd et stillesittende liv uten trening.