Er du nybegynner og vil ha bedre kondisjon?

Du trenger ikke være toppidrettsutøver for å ha lyst til å forbedre utholdenheten din. SATS løpetrener Runar Sæther forteller alt du trenger å vite for å komme i gang med utholdenhetstrening.
SATS
Kategori
Treningstips

Alle kan dra nytte av forbedret utholdenhet, enten det er for å bli en bedre idrettsutøver, eller om det er for å komme seg opp av sofakroken og forbedre helsen. Men hvor starter man egentlig?

Derfor er det viktig å trene utholdenhet

  • Kun én av tre nordmenn oppfyller Helsedirektoratets minimumsanbefalinger for fysisk aktivitet om minst 150 minutter moderat aktivitet per uke, eller 75 minutter med høy intensitet

  • Fysisk inaktivitet regnes som framtidens folkesykdom, i følge Norsk Helseinformatikk

Det viktigste er å bevege seg

Runar Sæther er maratonløper, løpetrener og instruktør i SATS, og mener man burde starte på det nivået man er.

- Er du helt fersk og ikke i spesielt god form, handler det bare om å bevege seg 2-3 ganger i uken, sier Sæther.

Han mener du ikke trenger å trene høyintensivt til å begynne med, det kan være så enkelt som å gå tur og gradvis gjøre om gåturen til en gå-løpe-kombinasjon.

– Du kan gjøre det ute eller inne på tredemølle nå som det er vinter, sier han. – Om våren og sommeren er det fint å kombinere med sykkel.

Det finnes også mange timer på treningssenteret som har fokus på utholdenhetstrening, men Sæther erfarer at mange nybegynnere synes disse timene kan ha et litt for høyt nivå. – Det kan være en fordel å starte der du styrer intensiteten i større grad selv, sier han.

– Det viktigste til å begynne med er at man legger en god base til å trene høy intensitet på; det har god effekt, og kan være en morsom og effektiv måte å utføre treningen på.

Finn en type trening du liker

Det er mange måter å trene utholdenhet på, du må ikke bare løpe eller sykle.

– Gå på ski om vinteren, svøm om sommeren, ro eller klatre i terreng, sier Sæther. – Jeg tenker alltid at du skal finne noe du synes er morsomt. Da vil sjansen for at du gjennomfører være større. Hvis trening alltid er et ork, er sjansen for at det sklir ut ganske stor.

Man må gjerne variere og prøve forskjellige ting. – Ikke vær låst og tenk at du må gjøre det ene eller det andre for å bli god. Det handler ikke om det. Det handler om å komme i bevegelse på en måte du liker, da er det faktisk mulig å gjennomføre over tid, understreker han. 

Et sunt og balansert kosthold

Sæther mener at et nøyaktig utregnet matinntak er mindre viktig når man er helt fersk til trening. – Men du bør ha et sunt og balansert kosthold, sier han.

– Jeg er sterk tilhenger av å lage mat fra bunnen av med gode råvarer, og variasjon av kostholdet. Spis mye grønnsaker og frukt, rent kjøtt eller fisk, da får du det du trenger av proteiner, fiber og karbohydrater. Noe vanskeligere trenger det ikke være.

Kan ta et glass eller to

Når det gjelder alkohol, mener Sæter at man ikke trenger å avstå helt for å bli en god idrettsutøver. – Du trenger ikke være asket for å bli god, smiler han.

– Å drikke et glass vin bør være uproblematisk når du er i en nybegynnerfase av utholdenhetstrening. Men å drikke ofte og mye alkohol har dårlig effekt på treningen din. Du sover dårligere, blir mer sliten og det blir vanskeligere å fullføre treningen.

Å stumpe røyken mener han derimot er helt avgjørende for å kunne bygge utholdenhet effektivt. – Røyking er lite forenlig med utholdenhetstrening, da det negativt påvirker lungene og lungekapasiteten, som vi faktisk prøver å forbedre.

Husk styrketrening

En studie fra Norges Idrettshøgskole viser at hard styrketrening gir bedre utholdenhet, så det handler ikke bare om å trene kondisjon.

Å kombinere styrke med løping eller sykling kan være en bra måte å forbedre utholdenhet. For eksempel kan du løpe 1 km og deretter følge opp med push-ups eller pull-ups, og kanskje også noen sit-ups.

– Husk at variasjon er viktig, både sirkeltrening og gruppetimer er svært effektivt for å bygge utholdenhet. Dessuten er det morsomt, og du får masse energi av å trene med andre, sier Sæther.

Vil du vite mer om hvordan du kan trene for å bedre utholdenhet? Her har vi samlet mange av våre tilbud for de som er interessert i kondisjonstrening.