Løp og lev lenger

Hver dag er en ny sjanse til å styrke hjertet ved å begynne å løpe. Her er sju enkle grunner til at du bør ta på deg joggeskoene og legge ut på en løpetur. Og enda en, og enda en.
SATS
Kategori
Treningstips

1. Hjernetrim

Løping øker blodsirkulasjonen og oksygentilførselen til hjernen, noe som i sin tur gir bedre hukommelse, konsentrasjonsevne, beslutningsevne og reaksjonsevne. Løpstrening kan også være til hjelp for personer med lærevansker og problemer med logisk tenkning.

Forskere ved universitetet i Illinois i USA testet nylig en gruppe ungdommer i alderen 18–24 år og fant ut at de klarte mentale oppgaver mye bedre etter å ha løpt på en tredemølle i 30 minutter.

2. Løpere lever lenger

Det å løpe med lav eller moderat intensitet i 1–2,5 timer til sammen hver uke forlenger livet med gjennomsnittlig 5,6 år for kvinner og 6,2 år for menn. Det ifølge Copenhagen City Heart Study, som også viser at de som driver med løpstrening, får færre skader, er aktive lenger opp i årene, har det bedre som eldre og har halvert risiko for tidlig død.

3. Få fart på sexlivet

Løping kan øke sexlysten. Og ifølge forskning fra universitetet i Texas holder det med bare 20 minutter hver dag for å øke appetitten på sex. Dette kommer delvis av økt blodtilførsel til kjønnsorganene, og delvis av at løping gir deg et bedre kroppsbilde og gjør at du føler deg mer attraktiv.

4. Se bedre

Visste du at løping kan bidra til å ivareta øynene og synet? Studier fra Lawrence Berkeley National Laboratory i California viser at personer som løper minst 3,5 kilometer hver dag, har halvert risiko for øyesykdommer som grå stær og aldersforandringer i den gule flekken, noe som i sin tur kan føre til blindhet. Bare ikke glem å ta på solbriller før du begir deg ut i vårsola.

5. Bli sterkere

Det har lenge vært kjent at løping styrker skjelettet, noe som igjen kan forebygge beinskjørhet. Nå viser også forskning fra universitetet i Missouri i USA at løping er den absolutt beste treningsformen for skjelettet – ekspertene mener til og med at løpstrening kan øke beintettheten mer enn motstandstrening.

6. Sov som en gud

Vil du være piggere om dagen og sove bedre om natten? Trening, og da særlig løping, kan være løsningen. Nylig gjennomførte forskere ved Oregon State University i USA en studie med 2600 menn og kvinner i alderen 18–85 år, og fant ut at 150 minutter med aktiv løpstrening ga en forbedring i søvnkvaliteten på 65 prosent. Ikke verst, eller hva?

7. Bli friskere

Løping bidrar til at celleproduksjonen øker, noe som i sin tur gir et bedre immunforsvar. Ifølge en studie fra Appalachian State University i USA har løpere 50 prosent mindre risiko for å bli forkjølet, pluss at de opplever betydelig mildere symptomer enn de som ikke løper.

Overtrening kan derimot ha motsatt effekt. Trener du for mye og for intensivt, kan det faktisk gjøre immunforsvaret ditt dårligere, noe som kan føre til at du blir like mottakelig for infeksjoner som om du hadde levd et stillesittende liv uten trening.

SATS har mange ulike treningstilbud for løpere, og for alle som er opptatt av kondisjonstrening. Vi har gjort det enkelt, og samlet mange av våre treningstilbud for deg som ønsker å få bedre kondisjon.