Løpetips fra Sør-Spania

Trenger du inspirasjon etter en lang og mørk vinter? Prøv en treningsreise.
Runar Sæther
Master trainer Indoor Running, SATS
Kategori
Treningstips

Runar Sæther er instruktør i SATS, en aktiv løpetrener og langdistanseløper som fortsatt konkurrerer på høyt nivå. Her er hans historie fra Sør-Spania etter en uke med mange kilometer løping i fjellene.

Variasjon, motivasjon og inspirasjon

– Jeg maser alltid om at det er viktig å variere treningen. Både med tanke på ulike treningsøkter for å forbedre prestasjon, men like mye for å holde motivasjonen oppe og å skape treningsglede. Slike treningsferier er for meg det engelskmenn ville kalle The icing on the cake.

Det er noe å se frem til gjennom mange timer med målrettet trening. Både i styrkerommet og på tredemøllen. Nå får jeg betalt for det grunnlaget jeg har lagt, og kan nyte mange mil med løping i fantastiske omgivelser.

Dette er en fantastisk måte å bryte opp en vanlig treningshverdag på, og gir mye ny inspirasjon og motivasjon til videre trening.

Alhama de Granada

Kun halvannen time fra Malaga finner du den lille landsbyen Alhama de Granada. Beliggende like ved Tejeda-fjellene og innsjøen Bermejales, med Sierra Nevadas snødekte topper i det fjerne, har du et perfekt utgangspunkt for terrengløping. Landsbyen ligger på kanten av en kløft, og du har umiddelbar tilgang til flotte, kuperte stier og grusveier.

Når du ikke løper, er Alhama de Granada akkurat passe stor til at du har noe å gjøre mens du hviler. Det er flere tapasbarer konsentrert rundt de to større torgene, i tillegg til varme kilder. Perfekt for litt såre og støle løperbein.

Terrenget rundt Alhama de Granada

Området rundt og i Tejeda-fjellene skulle vise seg å være perfekt for både lettere og mer utfordrende, tekniske turer. Landskapet varierer fra kupert terreng med grønne åser til granskog og bratte fjellsider.

For meg som er mer vant til å løpe på flat mark, på tredemølle og på asfalt, var dette en kjærkommen avveksling. Underlaget endret seg fra minutt til minutt. Noe går på skogsti, noe på grus- og kjerrevei, mens mye går på teknisk krevende sti og i fjellterreng.

Tidvis er det så bratt at man går med hendene på knærne, mens andre steder kan man løpe fort. Det er moro, timene flyr, og vips så har du løpt 3 mil.

Min treningsuke

Totalt denne uken løp jeg 180 km, fordelt på ca. 6000 høydemeter. Dette er 50–60 km mer enn mine ordinære treningsuker, og noe ganske annet enn intervaller og tempoøkter. Lengden på turene varierte fra 10–35 km, så her er det noe for enhver.

Ettersom terrenget i mange tilfeller bestemmer farten, blir det mye løping i lav intensitet, og kroppen tåler langt flere kilometer enn hva du vanligvis ville vært komfortabel med.

Treningen tilpasses deg

En slik treningsferie kan enkelt tilrettelegges ditt nivå og dine ønsker. Du bestemmer antall dager, kilometer, intensitet og hvor utfordrende terreng du ønsker. Du kan også kombinere det med andre aktiviteter. Dette er en fantastisk måte å bryte opp en vanlig treningshverdag på, og gir mye ny inspirasjon og motivasjon til videre trening.

Har du ikke testet treningsferie tidligere? Det anbefales på det sterkeste. Og ønsker du flere treningstips, så har vi gjort det enkelt for deg som er opptatt av kondisjonstrening, og samlet mange av våre treningstilbud for deg som ønsker å få bedre kondisjon.