Løping for nybegynnere

Slik klarer du din første løpetur!
Runar Sæther
Master trainer Indoor Running, SATS
Kategori
Treningstips

Skulle du ønske at det virkelig kriblet i bena noen ganger, etter å komme seg ut på en løpetur? 

Om du er en erfaren løper eller nybegynner; første løpeturen ute kan for mange oppleves som overraskende mye hardere enn forventet. Og det er lett å kjenne motivasjonen svikte om man ikke løper samme runde man avsluttet med i fjor høst på samme tid.

Vår egen løpeentusiast og Master Trainer for Indoor Running, Runar Hjelen Sæther, har gitt oss noen supre nybegynnertips for å finne løpegleden.

Unngå for det første disse klassiske løpefellene, eller snubletrådene om du vil:

1. Ikke start for hardt

Vi kjenner oss igjen; det er vår i luften, joggeskoene kan endelig tas frem, ut i frisk luft og jogge seg rolig og kontrollert gjennom den faste runden mens man nyter naturen rundt. Men så blir opplevelsen noe helt annet! Hvorfor puster og peser jeg allerede etter noen få meter?

Dette er det viktig å minne seg selv på:

 • Du MÅ ikke løpe hele turen! Veksle mellom å løpe og gå. Bestem deg for å løpe lett mellom to lyktestolper for eksempel og så gå.

 • Mange som er erfarne løpere justerer turene etter hvor langt de ønsker å løpe, og vi er mange som veksler mellom å løpe og gå.

 • Nei, du må ikke trene med høy puls. Trener du med for høy puls kan du få melkesyre tidlig og det er ikke veien til løpeglede. Løp heller rolig de første turene så du får en skikkelig god opplevelse av hele turen.

Det er helt ok om du må gå mer enn du løper! Rask gange er supereffektiv trening det også, og skånsomt for de som evt. sliter med vonde knær etc.

2. Ikke tenk distanse

Ikke planlegg at du SKAL løpe for eksempel 3 kilometer eller 5 kilometer. Om du skal måle noe så gå heller etter klokka. Løp/gå i for eksempel 30 minutter uten å bry deg om hvor langt du løp.

Finn deg en runde som du løper, så er det også lett å se fremgangen etter hvert. Supermotiverende å for eksempel kunne se at første runden din brukte du kanskje 30 minutter og etter noen ganger kommer du rundt på 25 minutter.

3. Det er annerledes å løpe på mølle innendørs og løpe utendørs

Har du holdt vedlike løpingen på en tredemølle innendørs?

Det får du betalt for, men husk på dette om første turen ute er tyngre enn forventet:

 • Man jobber litt ulikt muskulært på tredemølle og ute. På tredemølle beveger båndet seg under oss mens ute er det vi som beveger oss fremover helt for egen maskin. Med mindre du har hatt en helning på 1% eller mer så kan det oppleves enklere å løpe på mølle.

 • Ute har vi også luftmotstand, det har vi ikke på tredemølle.

 • Underlaget på mølle er 100% stabilt, mens det utendørs kan være mer variert (avhengig av hvor du løper selvsagt).

Første turen utendørs vil altså kunne føles tyngre enn løpeturen hjemme på mølla. Det er det viktig å huske på, så ikke motivasjonen stuper når du løper første turen ute. Til gjengjeld får du masse frisk luft når du løper ute og variasjon i underlaget er bra for deg og kroppen din.

Så hvordan kommer du igang?

Uansett hvordan du gjør det på din første løpetur så er det viktigste av alt det første steget. For da har du bestemt deg, og derfra går det tross alt bare fremover!

 • Bestem deg for å forsøke å gå i to minutter og løpe i ett minutt. Når du merker at det går fint, kan du kanskje snu på det? Løpe i to minutter og gå i ett?

 • Legg inn noen små intervaller med jogging/løping, mellom lyktestolper eller liknende. 

 • Etter hvert kan du jogge/løpe halve turen og gå resten.

Veien til løpeglede starter altså med:

 1. Et steg foran det andre, ut i frisk luft!

 2. Veksle mellom å løpe og gå – det gjør selv de som er erfarne løpere!

 3. Ikke bry deg om hvor langt du løper, bestem deg heller for å løpe i 30 minutter og gå/løp så langt du kommer.

 4. Mål kun mot deg selv! Klarte du runden tre minutter raskere? High five!