Velg riktige løpesko

En løpetur skal være en god opplevelse. En viktig forutsetning for opplevelsen, er at skoene passer til føttene og løpestilen.
SATS
Kategori
Treningstips

Hvis du ikke er vant til å velge sko, har de ofte god kompetanse på litt større sportsbutikker eller noen av nisjebutikkene for løping. Hvis du derimot er vant til å kjøpe sko, finnes det i dag en rekke nettbutikker hvor du ofte kan få skoene litt billigere.

Pronasjon, fotbue og lest

Det første du må tenke på, er behovet for pronasjonsstøtte. Det vil si om foten har en tendens til å bøye innover når du setter den i bakken. Dette kan være mer eller mindre markant, men det er uansett smart med en stabilitetssko som gir støtte på innsiden av foten. Dette gjøres ofte med en såkalt pronasjonskile. For en lett pronasjon kan det holde med en nøytral sko med bred såle som gir tilstrekkelig stabilitet. Med nøytralt steg er det bedre å lete etter helt nøytrale sko for å ikke styre foten i feil retning, også fordi pronasjonssko ofte veier unødvendig mye.

I tillegg til pronasjon er det viktig å vite om foten har høy, lav eller normal fotbue, samt bredden på lesten. Når det gjelder lesten er det relativt enkelt å kjenne om skoen passer. Fotbuen kan derimot være litt vanskeligere å bedømme, siden foten lett tilpasser seg. En sko som egentlig er feil, kan likevel føles riktig. Sko med for lav fotbue som brukes av en med høy fotbue, kan føre til overanstrengelser og plager med fotbuen.

Mye demping eller lav vekt?

Alle skoprodusenter må velge mellom å prioritere vekt eller demping. Støtdemping veier ekstra, og en godt dempet sko blir ofte ganske tung og klumpete.

Som løper kan du velge ut fra komfortnivå, vekt og bruksområder. En lett løper klarer seg ofte fint med lite demping, mens en tyngre løper må ha mer demping ved store treningsvolumer. De fleste kan imidlertid løpe begrensede avstander i lettere sko.

For de som løper mer enn 1-2 ganger i uken, kan det være verdt å investere i flere par sko. Blant annet fordi skoene har godt av å hvile. Dessuten er det bra å velge sko ut fra løpelengde. For en normal eller lang løpetur er en veldempet mengdesko oftest å foretrekke. I fartslek, tempoøkter eller intervaller gir en lettere sko litt bedre fart, noe som er bra både for motivasjonen og for treningsutbyttet.

Vil du vite mer om løping og kondisjonstrening? Vi har gjort det enkelt, og samlet alle våre tilbud for deg som ønsker bedre kondisjon.