Slik går du ned i vekt etter ferien

Late dager i solstolen, is, rosévin og feite grillsauser hører sommeren til. Derfor er det ikke rart at klærne sitter litt strammere når ferien begynner å gå mot slutten.
SATS
Kategori
Treningstips

Den gode nyheten er at feriekiloene bruker å være ganske lette å bli kvitt igjen. Her er kostholdsekspertens fem beste tips til å gå ned i vekt – og holde den nede.

1. Beveg deg i hverdagen

Når du skal gå ned i vekt, må du få i deg færre kalorier enn normalt. Det gjør du delvis ved å spise færre kalorier, men også ved å øke energiforbruket. Tenk over hvordan du kan få inn mer bevegelse i hverdagen. Gå eller sykle til jobben, stå mens du jobber og gå rundt mens du snakker i telefonen på jobben. I tillegg kan du gjerne trene 2–4 ganger i uken, og da gjelder både styrke- og kondisjonstrening.

2. Tren pulshevende styrke- og kondisjonstrening

Pass på å prioritere både hverdagsmosjon og pulshevende trening. I tillegg til at du bruker energi under selve treningen, vil økt muskelmasse gjøre at du bruker mer energi både når du trener og når du hviler. God kondisjon med økt oksygenopptak bidrar også til økt energiforbruk siden hver liter oksygen som brukes, forbruker fem kcal.

En veltrent person vil altså på grunn av større muskelmasse og bedre kondisjon, forbruke opptil dobbelt så mange kalorier som en utrent person i løpet av samme treningsøkt. Helt enkelt en veldig god grunn til å trene.

På SATS er det nye konseptet Build’n Burn uslåelig, siden det omfatter både styrke- og kondisjonstrening. Her får hver deltaker en pulsmåler som gjør at du på en stor skjerm kan sjekke om du har riktig pulsnivå, og følge utviklingen din over tid. Digitale hjelpemidler kan fungere veldig bra som motivatorer. Også rene kondisjonsøkter som Cycling er bra for deg som vil gå ned i vekt. Cycling er også skånsomt hvis du er tung i kroppen og vil være snill mot knærne dine.

3. Minimer inntaket av tomme kalorier og fyll på med frukt og grønt

Si farvel til godterier, is, boller, brus og alkohol. De gir mange kalorier uten antydning til næring. Og når du likevel skal rydde kjøleskapet, kan du passe på å fylle opp tomrommene med frukt og grønt. Hvis halvparten av det du spiser i løpet av en dag, består av frukt og grønnsaker, er det vanskelig å spise for mange kalorier. Dessuten reduserer du risikoen for hjerte- og karsykdommer og enkelte kreftformer. Denne typen mat er også bra for de gode bakteriene i magen, og ikke minst for vektreduksjon.

4. Spis mat som metter

For å unngå og være sulten når du skal ned i vekt, gjelder det å spise mat som metter. Proteinrik mat som kylling, fisk, kvarg og keso metter veldig bra per kalori. Fokuser på fiberrike karbohydrater som grovt, usøtet rugbrød, havregryn, usøtet rugbrød, helkorn av hvete og quinoa. Å omdanne proteiner og karbohydrater til fett krever mye energi av kroppen. Grønnsaker gir også høy metthetsgrad uten å gi så mange kalorier. Tenk altså protein- og fiberrik mat, så er du mett lenger.

5. Reduser stressnivået

Hvis du er stresset over lengre tid, kan det dessverre føre til at du ikke går ned i vekt. Høye kortisolnivåer øker innlagringen av fett, og kan påvirke stoffskiftet negativt med forstyrrelser i fett-, insulin- og sukkernivå i blodet. Pass på å få nok søvn, det er da kroppen restitueres best. Finn din måte å roe ned på i løpet av dagen og før du skal legge deg. Prioriter nok søvn foran enda en treningsøkt.

Lurer på hvordan du skal trene for å effektivt gå ned i vekt? Vi har gjort det enkelt for deg, og samlet alle våre treningstilbud for deg som ønsker å gå ned i vekt.