Slik blir trening motiverende

Hvorfor trener du? Hva får deg til å dra på trening? Eller hva er det som gjør at du dropper den økta du egentlig hadde planlagt?
Julie Hvidsten
Kategori
Treningstips

Mange snakker om treningsglede og det å finne en treningsform man virkelig liker. Noe man synes er skikkelig morsomt. Men er egentlig hovedmålet med treningen å ha det så innmari gøy?

Er det mismatch mellom forventning og opplevelse?

Mange sliter med å komme i gang med treningen, og noe av årsaken kan ligge i nettopp det faktum at det er en mismatch mellom forventning og opplevelse. På grunn av alt man hører rundt omkring om at trening skal være gøy og lystbetont, forventer vi å ha det skikkelig bra når vi er på trening.

Sannheten er ofte at de øktene som faktisk gir god fremgang på prestasjon og helse, er et blodslit, og dermed får vi mest lyst til å gi opp underveis, i verste fall dropper vi hele økten. Det blir med andre ord en skikkelig mismatch mellom forventningen i forkant og opplevelsen på trening.

Det finnes en løsning

Poenget er at jeg tror det kan hjelpe å se på trening med litt andre øyne. Prøv å gi slipp på forventningen om å ha det gøy her og nå, og det blir klarere at du trener for å vinne på det langsiktig. Tenk heller på trening som en gevinst i form av et bedre liv, noe du gjør for din egen utvikling, ditt eget velvære og helsa di.

Om du samtidig begynner å skrive ned hvor mange kilo du tar i en øvelse, hvor raskt du løp intervallene, hvor mange kalorier du forbrente i løpet av en gruppetime eller lignende, så skal du se at du garantert kan øke litt allerede på neste økt. Det gir mening på en helt annen måte, og ved opplevelse av progresjon får de fleste lyst til å fortsette med treningen.


Når du opplever at du utvikler deg og blir en bedre versjon av seg selv – ja, da blir trening motiverende.


Noen foretrekker å trene kondisjon ved å løpe på tredemøllen eller sykle. Andre er på spinning flere ganger i uken. Vi har alle forskjellige preferanser.

Varier treningen

Variasjon hjelper også på motivasjon og treningsglede. Prøv en kombinasjon av yoga, styrketrening og løping. Hvorfor?

Yoga – fordi det gir fullstendig avkobling i hverdagen, du kobler ut hodet og er hundre prosent til stede her og nå. Dessuten blir du mer fleksibel, og musklene kan orke mer.

Høyintensive langintervaller (4 min x 4) – fordi det er en svært effektiv metoden for å forbedre det maksimale oksygenopptaket, slik at du kan utvikle løpsprestasjonen og kanskje løpe 10 km raskere enn du har gjort før.

Styrketrening – fordi sterke bein gir bedre arbeidsøkonomi, som også har positiv innvirkning på løpsprestasjonen. Dessuten er det fantastisk givende å skrive ned antall kilo og følge med på forbedringene fra økt til økt.

Løpetur ute – fordi det er deilig å være ute i frisk luft.