Slik blir treningen morsommere

Når så du sist frem til å snøre på deg joggeskoene? Her får du fem tips til hvordan treningen kan bli mer lystbetont.
SATS
Kategori
Treningstips

Vi har alle perioder blottet for treningsmotivasjon. Tidsklemma, mørketida eller mangel på progresjon – grunnene kan være mange til at dørstokkmila stadig blir lengre. Med et overflod av «perfekte» treningsbilder i sosiale medier, er det heller ikke så rart vi mister piffen fra tid til annen. Men fortvil ikke. Er det et problem det er mulig å gjøre noe med, så er det nettopp dette.

Julie Bjanes, personlig trener ved SATS Billingstad, møter daglig folk som har mistet motivasjonen. I podcast-episoden Hvordan blir trening gøy? deler hun flere tips til hvordan vi kan få treningsgnisten tilbake.

– Trening skal være gøy. Er det ikke det, vil vi neppe fortsette i lengden, mener hun.

Her kan du lese fem av tipsene til Bjanes.

1. Finn en treningsform du liker

Trening er så mangt, og du trenger verken løpe en mil på mølla eller løfte vekter til den store gullmedalje for å komme i god form. Det aller viktigste at du finner en treningsform som passer for deg.

– I dag er det så mye man kan gjøre på et treningssenter. Med et stort utvalg av apparater, tredemøller og gruppetimer å velge mellom, i tillegg til alt fra boksehansker til tau og bånd, er det virkelig noe for enhver smak. Holder du på med en treningsform du ikke trives med, må du rett og slett prøve noe annet, sier hun.

2. Tilpass treningen

Kvier du deg for å dra på gruppetrening fordi du ikke mestrer alle øvelsene? Eller holder du deg unna styrkerommet fordi du har vondter eller rett og slett synes styrketrening er noe av det kjedeligste som finnes? Da gjelder det å være kreativ og finne variasjoner og øvelser som passer deg.

– Man må ikke være redd for tilpasse treningen etter egne behov. I løpet av min karriere som personlig trener har jeg aldri bedt en kunde om å gjøre klassiske øvelser som markløft eller benkpress. I stedet har jeg oppfordret dem til å ta benkpress med kun en vekt på stangen eller markløft på ett ben. Dette er gøy, annerledes og veldig bra trening, sier hun.

3. Bli motivert av musikk

Forskning viser at du kan øke prestasjonen med opptil 20 prosent ved å høre på musikk mens du trener. Dette skyldes blant annet at musikk kan få oss til å glemme at vi er slitne og at musikkens rytme påvirker hjernefrekvensen vår, og derfor får oss til å holde på lenger.

– For meg er musikk alfa omega. Det er ikke alltid sånn at musikken som spilles over høyttaleren på treningssenteret inspirerer meg, derfor har jeg alltid med egen musikk, sier Bjanes.

4. Tren intervaller

Så du synes ikke kondisjonstrening er spesielt morsomt? Da gjelder, igjen, å være litt kreativ.

– Å stå og stampe på mølla i samme tempo over lang tid, kan fort bli kjedelig. Men ved å trene intervaller, kan man enkelt få tiden til å gå raskere. Og intervalltrening trenger ikke kun foregå på en tredemølle. Hvis du bokser for eksempel: Sett på en kul sang og bestem deg for at du skal gi alt du har i 40 sekunder, for så å pause i 20 sekunder, oppfordrer Bjanes.

5. Tren med en venn

Ved å lage en avtale med en venn, er terskelen høyere for å sluntre unna. I tillegg gjør det ofte treningen mye morsommere.

– Det finnes mange kule former for partrening. Man kan for eksempel gjøre situps mens man kaster en ball til hverandre eller push-ups ved å klappe hverandre i hendene mellom hver øvelse. På YouTube finnes det et hav av videoer med steg-for-steg-instruksjoner. Her er det bare fantasien som setter begrensninger, oppmuntrer Bjanes.

Bruk lenken nedenfor om du vil høre hele podcast-episoden, og få flere tips til hvordan du kan få treningen til å bli morsommere.

Hvordan blir trening gøy?