Tid for hvile og alternativ trening

Målstreken er passert og du har nådd det målet du satte deg. Men hva nå, hva gjør du de neste dagene for å restituere best mulig?
Runar Sæther
Master trainer Indoor Running, SATS
Kategori
Treningstips

Restitusjon og hvile

Det aller viktigste er hvile. Både for at du skal hente deg inn igjen rent fysisk, men også for at du mentalt sett skal få en pause etter en tøff treningsperiode. Hvor lang tid du hviler er individuelt og avhenger samtidig av lengde på løpet. Jo lenger løp, jo lenger hvile. Alt fra 2-3 dager etter et kortere løp til flere uker etter en maraton.


Hvile- og restitusjonsperioden er en god anledning til å gjøre det du ellers ikke får tid til.


Men hvile betyr ikke nødvendigvis å avstå fra aktivitet. Det er nå du har anledning til å teste alle de aktivitetene du måtte prioritere bort i den mest intense treningsperioden.

Start opp treningen igjen

Dagene rett etter løpet holder du lav intensitet på det du gjør. Ved å gå, løpe rolige turer, sykle eller gjennomføre annen form for lett aktivitet, økes blodgjennomstrømning i muskulaturen og restitusjonen forbedres.

Om du ønsker å komme tilbake i normal trening så raskt som mulig, kan det å gjennomføre en treningsuke lik den siste før løp, være en god ide. Start i motsatt ende slik at den økten du gjorde som siste før løpet nå blir den første. Volumet økes gradvis og du får et lite innslag av fart midtveis i uken.

Men vær forsiktig og ikke start med de tøffeste øktene for tidlig. La kroppen gradvis tilvennes intensitet og mengde igjen og ikke vær redd for å ta en ekstra dag hvile om du kjenner behov for det.

Test noe nytt og annerledes

Hvile- og restitusjonsperioden er samtidig en gylden mulighet til å gjøre det du ellers ikke får tid til. Hva med å teste Yoga? Eller kanskje er det en høyintensiv Build'n Burn time som frister? Varier treningen - Nå har du muligheten. Gjør noe annet en uke eller to. Du får variert treningen, redusert den ensidige belastningen samtidig som du bygger en enda bedre base å trene videre på.

Forslag til timer du kan teste

Core – Styrketrening med et ekstra fokus på kjernemuskulatur.

Cardio Energy – Kombinasjon av styrke og utholdenhet til inspirerende musikk. Dette er en morsom og effektiv time som passer for alle. Også for menn.

PrFormance Strength – Baseøvelser som er perfekt til grunntrening i en ny treningsperiode.