Derfor bør du trene under graviditeten

Alle svangerskap er forskjellige, men kroppen har alltid godt av å røre på seg. Her får du tips til hvordan du beholder treningsmotivasjonen under svangerskapet.
Kristina Olander Eklöf
Kategori
Treningstips

De siste årene har vi sett mer og mer forskning som viser fordelene ved å være aktiv under svangerskapet. Trening for å opprettholde kondisjon og styrke vil lette fødselen og restitusjonen etterpå.

Personlige rekorder, topping av formen og maksimale løft må vente en stund, men det er mange gode grunner til å trene under svangerskapet. 

  1. Kontrollert vektøkning. Ja, magen kommer til å vokse, men hvis vi skiller mellom "babykilo" og "mammakilo", så er det med hjelp av trening lettere å kontrollere hvor mye ekstra vekt du legger på deg.

  2. Det er lettere å ta av mammakiloene etter fødselen og kroppen kommer raskere tilbake hvis du fortsetter å trene.

  3. Redusert risiko for å få svangerskapsdiabetes og høyt blodtrykk.

  4. Du sover bedre og det er enklere å stå i mot stress og å slappe av, noe som er spesielt viktig under svangerskapet.

  5. Forbedret blodsirkulasjon, noe som fører til mindre hevelser i kroppen.

  6. Redusert risiko for ryggproblemer.

  7. Bedre oksygenopptak (selv for babyen) og mer energi. Dette gjør både graviditeten og fødselen lettere.

Hva bør du trene?

Fortsett å trene det du liker og det du kan. En gravid kropp er en kropp i forandring, og det kan være vanskelig å alltid vite hvordan det bør føles. Hvis det føles bra, så er det sannsynligvis bra.

Noen uker kommer en spasertur til å være alt du orker, mens andre uker vil du klare flere treningsøkter. Det er forskjellig fra person til person, så ikke sammenlign deg med andre, men ta alltid utgangspunkt i hvordan det føles for deg.