Fleip eller fakta om mensen og hormoner
Test dine kunnskaper om mensen og trening, og bli litt klokere.
Kategori
Treningstips
Påstand 1: Trening kan hjelpe mot plager tilknyttet menstruasjonssyklusen
Fakta!
Fysisk aktivitet øker blodsirkulasjonen og produksjon av endorfiner – et hormon som virker smertelindrende på kroppen. Få tips til hvordan du kan trene etter syklusen din her.
Påstand 2: Mange aktive kvinner opplever at de ufrivillig tisser på seg
Fakta!
Urininkontinens (ufrivillig urinlekkasje) er utbredt blant kvinner som driver med idretter som innebærer mye hopp, sprett og tunge løft. Se hvordan du kan styrke bekkenbunnen her.
Påstand 3: Kvinner går opp i vekt rett før mensen
Fleip!
Kvinner kan oppleve at de går opp i vekt før mensen, men i de fleste tilfeller er det bare en forandring i væskeansamlingen i kroppen. Det gjør at mange føler seg oppblåst, men de går ikke nødvendigvis opp i vekt.
Påstand 4: Mensen på p-piller, p-ring og p-plaster er det samme som mensen uten hormonell prevensjon
Fleip!
Disse kombinasjonspreparatene blokkerer kroppens egenproduksjon av kjønnshormoner. Mensen på p-piller, p-ring og p-plaster kan derfor ikke brukes som et tegn på at kroppen er i balanse. Her vil mensen komme uavhengig om kroppen er i balanse eller ei.
Påstand 5: Alle kvinner kan oppleve plager i forbindelse med menstruasjonen
Fakta!
Både naturlig menstruerende kvinner og kvinner på hormonell prevensjon kan oppleve plager som f.eks. menstruasjonssmerter, vondter i mage/rygg/ledd, ømme bryster og humørsvingninger. Å tilpasse treningen etter syklusen kan gjøre at du får optimalt utbytte av treningen. Lær mer om når du skal trene rolig og når du kan gi alt, i artikkelen «Cycle training: Go-with the flow»
NB: Det er svært individuelt hvordan menstruasjonssyklusen påvirker kvinner. Dette er kun generelle råd og vi anbefaler at du kartlegger din syklus for å finne ut av hva dine behov i de ulike fasene er.