Bak kulissene med Online Trening

– Tre, to, en. Vær så god. Eller vent. Stopp! La kassebilen i bakgrunnen passere. Og parkeringsvakten. Vi tar det på nytt.
SATS
Kategori
Våre medlemmer

Det er Harald Strömfelt, bildeprodusent i produksjonsselskapet TTV, som teller ned. Kameramennene lytter konsentrert i ørepluggene sine. Instruktøren og to deltakere sitter tålmodig på yogamattene sine og venter på klarsignal for å begynne på dagens første time – Yin Yoga.

Kassebilen passerer utenfor det store, halvmåneformede vinduet i Spårvagnshallarna i Stockholm, SATS' flaggskip. En søppelbil får også kjøre forbi før de gjør et nytt forsøk. – Klare? 3, 2, 1 – og vær så god. Kamera to nå.

Fotograf Ingemar Falk trykker på opptaksknappen samtidig som han nikker mot instruktøren. – Velkommen til Yin Yoga. I de neste 45 minuttene skal vi fokusere på meditativ stillhet. Vi begynner med å lande på matten, så finn en god stilling og lukk øynene, begynner Elin Wennman, Yin Yoga-instruktør og personlig trener på SATS.

Roen senker seg. Meditativ musikk høres i bakgrunnen. Kontrasten er stor til deintensive forberedelsene før opptaksstart.

Det er mye som må klaffe

– Det er mange biter som må falle på plass før selve produksjonen kan kjøres i gang. Kameravinkler og andre innstillinger må være riktige. Og lys og lyd må finjusteres, sier Ingemar Falk, prosjektleder og kameramann i TTV.

Til sammen 49 nye treningstimer skal tas opp i løpet av fire hektiske dager i Stockholm. Et helt team er blitt fløyet inn fra Norge og Finland for å delta i produksjonen, og det er mye som må klaffe for at alt skal gå så knirkefritt som mulig.

– Dette er vår tredje omgang med innspillinger, inkludert piloten, så nå har vi lært hva som fungerer og ikke og kan lettere forutse hvilke problemer som kan dukke opp på veien, sier Fredrik Sjöberg, nordisk sjef for Online Training på SATS.

Den største utfordringen for Fredriks del er forberedelsene. Opplegget må være så tids- og kostnadseffektivt som mulig og sitte som støpt for alle involverte. Musikken skal tas opp. Oppleggene skal forberedes og konseptene modifiseres for å passe til Online Training.

Håndplukkede instruktører

– Vel fremme på location har jeg fokus på kvalitetssikring, blant annet ved å instruere instruktørene og være aktiv i liveredigeringen for å sørge for at vi fanger riktig bilde til riktig øvelse. Før hver time instrueres instruktøren og deltakerne i hva de skal si og hvordan de skal posisjonere seg for å komme best frem på skjermen. Det er mye å holde rede på, men det merker man ikke på de proffe instruktørene.

– Instruktørene i Online Training er håndplukket og de beste vi har, forteller Fredrik. De fleste tilhører trenerteamet vårt, som blant annet jobber med å utvikle mange av timene og lære opp alle instruktørene våre. De har flere års erfaring, og mange av dem har stått på store scener og inspirert andre instruktører i bransjen.

I studioet i Spårvagnshallarna skrider Yin Yoga-innspillingen frem helt uten avbrudd. Selv om det er første gang Elin leder en time foran kamera, gjør hun en kjempejobb.

– Jeg er selvfølgelig litt nervøs. Jeg skal prøve å kjøre mitt vanlige løp og se på kameraet som den fjerde og viktigste personen i rommet, sier Elin rett før innspillingen starter. Da hun ble spurt om å være med som instruktør for Online Training, nølte hun ikke et sekund.


– Det å ha muligheten til å trene når og hvor man vil, er noe de fleste setter pris på.


– Med Online Training kan flere oppdage nye treningsformer. Jeg håper selvsagt at mange får opp øynene for Yin Yoga nå som de har muligheten til å praktisere det hvor og når de vil. Det at instruktørene leverer, er naturligvis viktig, men en førsteklasses produksjon er også avhengig av andre ting. Musikken spiller også en sentral rolle, og er litt mer komplisert enn man kanskje skulle tro.

– All musikken settes sammen av en DJ. Etterpå lager man unike spillelister som mikses med beep-lyd for å passe perfekt til intervallene og øvelsene i hver time.

Inkludert i medlemskapet

45 minutter har gått, og instruktørene skal bytte roller til neste opptak. Elin skal opptre som deltaker, mens hennes norske kollega Randi Christensen tar seg av instruksjonene. Etter det er det lunsj og forberedelser til dagens tredje time – en nylansering av populære 21 MINUTE BODY.

– Vi har valgt å slippe nye utgaver av tidligere suksesser, deriblant 21 MINUTE BODY, Bootylicious, ABSolution og Yoga for Athletes. Utover det har vi fokusert på å tilby treningstimer med et bredt spenn, fra nybegynner til treningsfanatiker.

SATS Online Training ble lansert i januar i år og er allerede en suksesshistorie. Titusenvis av brukere fra alle verdenshjørner har allerede logget seg inn og trent. Det at tilbudet inngår i medlemskapet, er selvsagt også populært blant medlemmene våre.

– Online Training er en fordel for medlemmene våre som de setter pris på – og fortjener. Det er flott at så mange har begynt med nettbasert trening og ikke minst kommet med så mange positive tilbakemeldinger, sier Fredrik.

Den nettbaserte treningen har vist seg å treffe en bred målgruppe. Er du i foreldrepermisjon eller reiser mye i jobben, kan Online Training være det som skal til for at du faktisk får trent. – Det å ha muligheten til å trene når og hvor man vil, er noe de fleste setter pris på. Ikke minst de som jobber mye eller har små barn. Mange velger også å komme i gang med treningen på nett, for så å trene på sentrene når de er litt varmere i trøya.

Flere treningstimer på gang

Forventningen nå før nylanseringene i mai er at enda flere kommer til å prøve Online Training. Nybegynnerne kan teste Yoga og FLX, sykkelfantastene kan kjøre intervalltimer og de som foretrekker styrketrening, får tilgang til effektive styrketreningsprogrammer – hjemme eller på senteret.

Men det slutter ikke der. Mange flere timer er under planlegging. – Vi skal bygge opp et bibliotek med treningstimer og -programmer, slik at alle finner noe som passer for dem. Vi vil at treningen skal skje på medlemmenes premisser, og det er derfor vi legger til rette for at de skal kunne trene hvor og når de vil, sier Fredrik.