Tips fra PTen

Når Elie Deja ikke bestiger topper i Himalaya eller isklatrer på New Zealand, jobber han som personlig trener på SATS midt i Stockholm. Her deler han noen av sine erfaringer om helse, trening og kosthold.
SATS
Kategori
Våre medlemmer

– Mange av klientene mine er trøtte etter en lang jobbdag og tomme for energi når de kommer til meg, forteller Elie. – Da er det ekstra morsomt å veilede og motivere dem slik at de får en god treningsøkt likevel. Hvis de bare hadde kommet ned for å trene for seg selv, ville de bare gått rundt og sett på apparatene.

Gøy å gjøre andre bedre

Det er god plass i lokalene til SATS Hötorget like før onsdagens lunsjrush. Elie tar imot oss i resepsjonen. Han er 25, har håndtrykket til en gentleman, smilet til et barn og kroppsholdningen til en soldat.

– Personlig trening har vært en lidenskap siden jeg var ung. Siden 15-årsalderen har jeg holdt på med sport, spesielt friluftssport, og vet hvor viktig det er med kontinuitet og oppfølging for å bli bedre. Derfor er det å være personlig trener ikke mer enn en jobb for meg – jeg får også stor glede og inspirasjon av å se andre prestere bedre enn de kanskje trodde var mulig, med min hjelp.

Elie lar aldri en sjanse til trening gå fra seg og er opptatt av at andre også skal oppleve gleden ved å ha en sterk og sunn kropp.

– Tidligere jobbet jeg som investeringsrådgiver i bank. Til og med da brukte jeg mye tid på å få folk til å trene. Jeg hjalp kollegene mine og fikk dem til å bli med meg ned til treningssenteret. Jeg prøvde å få flere mennesker til å bli med og trene, for det finnes virkelig tilpasset trening til alle mennesker.

Ned i vekt

Selv om Elia har kunder med svært ulike behov og mål, finnes gjengangere blant spørsmålene. – Mange kommer til meg og sier at de ikke går ned i vekt av å bare løpe på tredemøllen. Da forklarer jeg at når vi jobber med kondisjon, altså når vi løper, sykler, svømmer, da forbrenner vi jo under øvelsens gang, men så avtar forbrenningen etter hvert.


– Mange kommer til meg og sier at de ikke går ned i vekt av å bare løpe på tredemøllen.


Legger du derimot til styrketrening i tillegg, vil du se at forbrenningen og vekttapet kommer. Årsaken er enkel: En muskuløs kropp krever mer energi enn en ikke-muskuløs kropp, noe som igjen betyr at den forbrenner mer, også når du ikke trener. Husk bare på at muskler veier mer enn fett, slik at det å kun ha fokus på vekt, ikke alltid er det smarteste hvis målet ditt er å få en kropp som er sunn og sterk, og som ser bra ut.

Hva skal jeg spise?

– Et annet spørsmål jeg får ofte, går på kosthold. Vi trenger jo virkelig å være ganske finslipte i kosten, og det er ikke alle nå lenger. Det er uregelmessige måltider, vi spiser hurtigmat og raske karbohydrater hele tiden, mye sukker og lignende, så kostholdet er jo selvsagt en viktig faktor.

Folk lurer på om de bør slutte med alle karbohydrater. De leser om karbohydrater i avisene, og så kommer de til meg og spør. Og svaret er jo at hvis kroppen din kan bryte ned karbohydrater, så skal du selvsagt spise dem. Og da gir jeg ofte eksempler på gode karbohydrater. Alt fra rotfrukter til mange gode kornslag, som ris, quinoa, bokhvete og hirse. Og når jeg snakker om rotfrukter, snakker jeg ikke bare om potet, men også pastinakk, gulrot, søtpotet, kålrot og ulike beter som du kan kaste i ovnen.

Bedre resultater med PT

Elie mener det er flere grunner til at folk får mer ut av treningen med en personlig trener. – De vet at de har en avtale. De må ned, og når de treffer meg, vet de at de får en god o effektiv økt. For når du først kommer til SATS og Elie står der og venter på deg, lar han deg ikke gå før kroppen din har fått tatt seg skikkelig ut.