Løpetrening - slik trener du løpsspesifikk styrke | SATS
Til sats.no
Bli medlem

Styrketrening før løp

For mange er årets første løp like rundt hjørnet, og etter en lang og god treningsperiode kjenner du deg klar til å yte ditt beste. Men hva gjør du med styrketreningen de siste ukene for å være best mulig forberedt?

Runar Sæther
Runar Sæther
24. mai 2017

Kanskje har du brukt vinteren til å trene tung styrke (tung belastning, maks 3–5 repetisjoner) med bruk av baseøvelser som knebøy og markløft. Dette er super grunntrening, og i motsetning til hva mange tror, vil ikke dette føre til store muskler.

For den som ønsker å være lett og rask, er det altså ingenting å bekymre seg for. Tvert imot – dette gjør deg både til en raskere og mer utholdende løper.

Les også: Den ultimate guiden til styrketrening

Reduser belastning og fokuser på vedlikeholdstrening

Når løpet nærmer seg, kan det være en god idé å tenke mer vedlikehold ved å redusere belastning og antall styrkeøkter. Et forslag vil være 1–2 styrkeøkter i uken, med fokus på øvelser der du bruker egen kroppsvekt (gjerne slynge/TRX) og/eller lette vekter og øker antall repetisjoner. Forsøk å gjennomføre disse kortere styrkeøktene rett i etterkant av en rolig løpetur (eks. 40 minutter rolig løping + 20 minutter styrketrening = 60 minutter effektiv trening).

Selv om hovedfokuset for løpere fortsatt er på bein, skal du heller ikke glemme å trene resten av kroppen. Kjernemuskulatur er nøkkelen for å unngå eller redusere muligheten for at du "faller sammen" mot slutten av et løp. Og ved også å trene rygg/bryst vil du forsterke en god holdning – også løpemessig. Velg gjerne øvelser som går over flere ledd, og der du jobber med flere deler av kroppen samtidig. Ha alltid fokus på holdning.

Tren eksplosivitet for en sterk finish

Det er ikke bare foran korte distanser som Holmenkollstafetten man har godt av å trene eksplosivitet. Uavhengig av hvilken distanse du skal løpe, trenger du hurtighet og spenst i muskulaturen. Skal du i tillegg løpe i terreng kan dette være en fin måte å forberede bena på å løpe raskt nedover. Nøkkelen der er korte steg og høy frekvens. 

Online Training og gruppetimer

Om du ikke har testet Online Trening (eller gruppetimer) tidligere, eller ønsker variasjon i treningen din, er denne perioden en perfekt tid for akkurat det. Forsøk en 30 minutter Strength & Core-time på ditt SATS-senter eller test en 15 minutter Tabata Core-time hjemme i stua.

Er du nysgjerrig på hvilken treningsform som passer best for deg? Vi har gjort det enkelt for deg og samlet mange av våre treningstilbud for deg som ønsker å bli sterkere.

Se vårt utvalg og sett sammen ditt eget medlemskap!

Bli medlem

Styrke | Utholdenhet | Løping

Trening

Les mer om Trening →