London Maraton - et eventyr

Holmenkollstafetten kalles i mange sammenhenger for vårens vakreste eventyr, men for instruktør og løpespesialist Runar Sæther er det London Maraton som gjelder.
Runar Sæther
Master trainer Indoor Running, SATS
Kategori
Treningstips

Her gir vi deg opplevelsen av årets London Maraton - gjennom Runars øyne.

Det er et sirkus

Mer enn 40 000 løpere, 7000 frivillige, 800 000 tilskuere og millioner som følger BBC sin live tv-dekning gjennom dagen. Og selv om verdens raskeste kvinnelige og mannlige løpere står på startstreken, handler London Maraton like mye om massene. Om alle de som løper for ideelle organisasjoner, om elitemosjonistene som kjemper om ny pers og om de som simpelthen ønsker å fullføre dette ene, magiske maratonløpet. 


Atmosfæren er helt unik, og alle får den hyllesten de fortjener gjennom Londons gater.


LØPSDAGEN

Mange kreative kostymer i Greenwich Park søndag 23. April. Greenwich Park er en herlig miks av nervøse, fokuserte og glade løpere denne morgenen. Mange av de som løper for veldedige organisasjoner, er i tillegg ikledd kostyme. Alt fra enkle superhelt trikoter til kreative, store konstruksjoner. Her er (nesten) alt lov, og det er mange som forsøker å få navnet sitt i Guinnes Rekordbok.

Dagen før dagen var det parkrun med Maratontema i Southwark Park. Paul Martelletti har verdensrekorden for raskeste Maraton ikledd superheltkostyme, og til glede for små (og store) stilte han i denne på lørdag morgen.

London Maraton arrangeres i slutten av April, og også i år er det litt småkaldt før start. Utøverne i rullestol starter først, tett fulgt av kvinnenes elitefelt. Vi andre må vente ytterligere 45 minutter. Når klokken nærmer seg 10, presenteres de mannlige eliteutøverne, og de resterende 40 000 løperne stiller seg klare like bak. Startskuddet går, og endelig er man i gang med den første av drøyt 42 kilometer.

RASK LØYPE

Dette er en av verdens raskeste maratonløyper. Her har Paula Radcliffe og Mary Keitany løpt de to raskeste maraton for kvinner, og i 2016 løp Elioud Kipchoge inn til ny løyperekord, bare 7 sekunder bak verdensrekorden til Dennis Kimetto.


Greenwich Park er en herlig miks av nervøse, fokuserte og glade løpere denne morgenen.


Løypa starter i Greenwich og ender opp med målgang på «the Mall» - rett foran Buckingham Palace. Man passerer landemerker som Cutty Sark, Westminster og ikoniske Tower Bridge. Det er tilskuere overalt og jubelen og tilropene slutter aldri. Det ligger et teppe av lyd over løypa.

De siste kilometerne går langs med Themsen før man svinger til høyre ved Big Ben og tar fatt på det siste «paradestrekket» langs med St James Park. Lydnivået er om mulig enda høyere, og det er en helt magisk følelse å runde foran Buckingham Palace og se målseilet kun 200m foran seg. Du har klart det – du har gjennomført London Maraton.

Hvordan får jeg startplass?

For oss som er bosatt utenfor England, finnes det i utgangspunktet to muligheter for å få en startplass.

  1. Melde deg på loddtrekningen (Registreringen åpner 1. mai og stenger 5. mai)

  2. Kontakte en av reiseoperatørene som tilbyr pakketurer til London Maraton. Vær tidlig ute da det er stor rift om disse plassene.

Det finnes en tredje mulighet, og det er å ta kontakt med en av de mange organisasjonene som tilbyr startplasser til de som ønsker å samle inn penger til deres sak. Du forplikter deg da typisk til å samle inn minimum £2000-3000, og selv om dette i hovedsak er for løpere bosatt i England, finnes det muligheter for andre også.

Kanskje er du en etablert maraton-løper allerede, eller du er i startgropa. Uansett er det viktig å være godt forberedt. 

Vi har gjort det enkelt for deg som er opptatt av kondisjonstrening, og samlet mange av våre treningstilbud for deg som ønsker å få bedre kondisjon.