Slik trener du på tredemølle

Vi gir deg de beste tipsene til hvordan du kan bli en mer effektiv løper og hvordan du tilpasser treningen din til tredemøllen.
Runar Sæther
Master trainer Indoor Running, SATS
Kategori
Treningstips

Teknikk behøver ikke være komplisert

Gjennom oppveksten har vi alle tilegnet oss vår egen løpeteknikk. Målet er ikke å endre denne, men å fokusere på enkle grep som gjør din løpeteknikk mer effektiv. Det handler i hovedsak om:

  1. Holdning

  2. Steglengde

  3. Stegfrekvens

Hva er den største forskjellen på å løpe på tredemølle og utendørs?

Å løpe på tredemølle gir en langt mer ensidig belastning på et hardt underlag. Ute har du kanskje variert mellom grus, sti, asfalt og gress, så bruk derfor tid til å venne kroppen til å trene på tredemøllen. Om du kjenner antydning til smerter eller ubehag som kan skyldes løpetreningen, ta heller en ekstra hviledag eller varier med annen trening.

Hvorfor anbefales det å sette stigning på tredemøllen til 0,5-1,5%?

Når du løper utendørs, og kroppen din beveger seg fremover, vil det alltid være noe luftmotstand. På tredemøllen er det båndet som beveger seg, og ikke du. Med andre unngår du luftmotstanden. I tillegg er tredemøllen et veldig stabilt underlag som gjør at du aktiverer muskulaturen i mindre grad. Dette kompenserer vi for ved å løpe med noe stigning på tredemøllen.

Forslag til treningsøkter på tredemøllen

Intervalløkter som 45/15 og 4x4 er perfekte for tredemøllen, men det kan også være morsomt å teste noe annet. Hvorfor ikke prøve en terskeløkt på tredemøllen? Eller hva med en kombinasjonsøkt, fartslek eller progressiv økt?

Kombinasjonsøkt

Dette er en fin måte å kombinere terskeltrening med hurtighet. Du løper først 10 minutter like under eller på din melkesyreterskel. Deretter justerer du farten ned til rolig jogg i 3-5 minutter. Avslutt med kortintervaller, eksempelvis 10*60 sekunder med 30 sekunder pause mellom. Være kreativ og forsøk ulike varianter.

Enkel fartslek

2 minutter hurtig/1 minutt rolig. 5-15 repetisjoner avhengig av ditt eget nivå. Er du helt fersk, kan du snu økten på hodet. Gå 2 minutter, løp/jogg 1 minutt. Samme antall repetisjoner. Du er hele tiden på løpebåndet og justerer farten opp/ned.

Husk også at du før alle fartsøkter sørger for god oppvarming, gjerne 15-20 minutter.

Er du interessert i kondisjonstrening? Her finner du et utvalg av våre tilbud til deg som vil få bedre kondisjon.