Hva har sjokoladespising, sex og trening til felles?
Noen ganger etterlater liksom ikke hjertepumpa noen tvil om at det du gjør er bra for deg. Og tre aktiviteter vil aktivere belønningssenteret ditt i hjernen mer enn noe annet.
Kategori
Trening og treningstips
Hva skjer i hjernen når vi tar riktige valg?
I kampanjen «Train your brain» har vi snakket mye om hvordan hjernen er det organet som mest sannsynlig påvirkes mest av fysisk aktivitet. Men hva skjer i hjernen vår når vi tar gode valg, er det en slags gjenkjennelig følelse som forteller oss at valget var bra for oss?
I boken «Sterk hjerne med aktiv kropp» forteller Ole Petter Hjelle at hjernens viktigste evolusjonære oppgave er å ta gode valg, som øker sjansen for at vi som art overlever. Hver gang hjernen din tar gode valg, belønnes du ved at det skilles ut en cocktail av kjemiske stoffer, blant annet dopamin.
- Dopaminet påvirker spesielt én liten struktur i hjernen, nucleus accumbens, bedre kjent som belønningssenteret vårt. Dopaminet gjør oss mer oppmerksomme og vi får bedre hukommelse, men mer enn noe annet gir den en intens lystfølelse, en lykkerus.
Mye vil ha mer heter det, og det er akkurat det som skjer i hjernen når du tar valg som er bra for deg. Dopaminet og rusfølelsen forsterker den evolusjonært gunstige atferden vår og øker sjansen for at du repeterer den. Hjernen påvirkes til å ta gode valg.
Alt det hjertet – og hjernen – begjærer!
Dopamin er altså noe så fantastisk som kroppens eget lykkehormon, dannet naturlig i hjernen. Helt på egen hånd kan du gi deg selv en skikkelig lykkerus, og det er særlig tre aktiviteter som fører til kraftig utskillelse av dopamin: sjokoladespising, sex og trening.
Skeptisk? La oss forklare sammenhengen, og da må vi tilbake til savannen der vi som art måtte ta noen helt avgjørende valg for å overleve.
Sex er nødvendig for videreføring av arten vår. Da er det ikke så rart at den aktiviteten rangerer høyt blant de gode valgene hjernen vår kan ta.
Men at sjokoladespising skal øke sjansen for å overleve virker kanskje ikke like logisk? Og hvordan kan det ha seg at det akkurat er sjokolade? Hjelle forklarer nærmere:
- I hundretusener av år har vi mennesker slitt med å få i oss nok kalorier for å overleve. Hjernen vår er derfor utviklet slik at vi er spesielt glad i kaloririk mat, og særlig den som inneholder mye sukker og fett. Koblingen mellom smaksløkene og hjernen vår er laget slik at når vi spiser noe søtt, skapes det en liten fest i belønningssenteret vårt. Denne fascinerende mekanismen er effektiv for å få oss til å like sukker, faktisk er sukker like avhengighetsskapende som røyking.
Den siste aktiviteten som fører til belønningsfest i hjernen din er trening. Hvorfor belønner hjernen oss når vi er fysisk aktive?
- Da vi var jegere på savannen, var vi nødt til å kunne løpe for å fange neste måltid og ikke minst for å kunne flykte fra potensielle fiender. Kunne du ikke løpe og jakte etter din egen mat, ville du snart ende opp som et måltid selv. Derfor ble hjernen vår badet i dopamin når vi var fysisk aktive.
I dag trenger vi jo ikke jakte etter neste måltid, ja egentlig er behovet for å bevege seg i stor grad fjernet. Men den gode nyheten er at fysisk aktivitet fortsatt gir oss en belønning i form av mengder av dopamin – takker være at hjernen ikke er blitt nevneverdig oppgradert på over ti tusen år. Evolusjonen jobber langsomt, og derfor vil fysisk aktivitet fremdeles belønne deg med en lykkerus.
Valget er ditt – finn din favorittaktivitet og la hjernen få bade i en herlig lykkerus!
Kilde:
Hjelle, Ole Petter, «Sterk hjerne med aktiv kropp»