Å nå målet føles som å vinne i Lotto

Mestringsfølelsen av løpeturene har gitt Åshild overskudd og glede i en tøff hverdag.
SATS
Kategori
Våre medlemmer

For drøye to år siden snudde Åshild Byberg og familiens hverdag seg på hodet. Hennes yngste sønn ble alvorlig syk, og svevde mellom liv og død. Resultatet ble syv lange måneder på sykehuset – med mye omsorg til sønnen, og lite til seg selv.

– Hverdagen foregikk inne. Det ble en ond sirkel, vi satt mye stille, og døyvet den tunge tiden med mat. Og jeg som egentlig elsker å være ute, sier hun.

Tur ble terapi

Vendepunktet kom da Åshild skjønte at hun selv måtte ha det bra for å kunne være en god mor for sønnen i den vanskelige tiden. Sammen med venninner begynte hun å gå turer i nærmiljøet.

– Det ble en slags terapi, både mentalt og fysisk. Overskuddet kom sakte tilbake, og det var sårt trengt i situasjonen vår.

Etter hvert som hun mestret turgåingen, kjente hun et behov for å styrke kroppen. Månedene på sykehuset hadde gjort både kroppen og hverdagsoppgavene tyngre. Som tidligere støttemedlem på SATS, bestemte hun seg en gang for alle, denne gangen skulle hun gjennomføre.

– Det var tungt å komme seg inn på senteret. Du kommer jo dit med litt komplekser, men mottakelsen jeg fikk var helt avgjørende. Jeg følte meg så velkommen, sier hun.

Hvorfor trene med PT?

  • Du lærer deg riktig og effektiv trening slik at du når målene du har satt deg

  • Du kan få både kostholdsanalyse og individuelt tilpassede treningsprogram

  • Du blir nøye fulgt opp gjennom tester og annen dokumentasjon. Slik har PT-en kontroll på progresjonen din

  • Du blir motivert til å yte maksimalt

Den største seieren

Åshild forsto raskt at hun ikke kom til å klare dette på egenhånd. Med et ambivalent forhold til styrketrening, forsto hun at tett oppfølging og veiledning var eneste måten hun kunne få et skikkelig løft. Kort tid senere møtte hun sin nye PT, Elin Bergstrøm, og da hadde hun bestemt seg for hva hun ville oppnå.

Les også: Gå ned i vekt med riktig kosthold og trening Åshild ville begynne å løpe, og hadde også et ønske om å gå ned i vekt. Sammen med PT Elin la de en treningsplan, som startet med intervall- og styrketrening. Mellom PT-timene deltok Åshild også på spinningklasser, for å nå det store målet - løpeturen.

Resultatene kom gradvis. Fra å løpe annenhver lyktestolpe, til å klare hele den lokale firekilometeren uten stopp, har så langt vært hennes største seier. – Da jeg var midt i den siste, bratte bakken, kjente jeg at dette klarer jeg faktisk. Det var som å vinne i lotto. Jeg hadde fått til noe jeg aldri trodde jeg skulle klare.

Siden har oppturene vært mange. Følelsen av å stadig nå små mål gjør at alternativet – å slutte å trene – har blitt helt uaktuelt. Høy på mestringsfølelse, har Åshild satt seg nye mål. Til neste år venter både KK-mila og Nordsjørittet.

Fra bestemt til solstråle

En del av Åshilds mål har vært å endre livsstil. Hun ville føle seg bedre, og forsto at hun burde gå ned noen kilo.

– Gjennom årene har jeg prøvd en rekke slankekurer. Jeg har innsett at den eneste, og beste veien til målet er å trene.

PT Elin er tydelig imponert over dedikasjonen og utholdenheten til Åshild. Den har ikke bare vist seg i tallet på vekta og målet rundt midjen, men har preget hele vesenet hennes. – Utviklingen i humøret har vært enorm. Hun møtte opp som en ganske bestemt dame, men har virkelig fått fram solstråla i seg. Vi gjør en centimetermåling hver måned, og Åshild bare flyr ut av senteret når vi er ferdige, forteller Elin.

En ny hverdag

Nå har trening blitt en uunngåelig del av livet til Åshild. Flere ganger i uken tropper hun fornøyd opp på SATS Forus, både på gruppetrening

og PT-timer med Elin. – Trening har gjort meg så uendelig godt. Alt i hverdagen er mer lystbetont, og jeg er i mye bedre humør.

Nå løper hun ukentlig turer med hunden, og har overskudd til å mestre hverdagen med sønnens sykdom. Følelsen av å bli sterkere, og se centimeterne forsvinne fra midjen, gjør at hun ikke ser seg tilbake. – Men jeg er jo ikke ferdig ennå. Nå vil jeg løpe lengre.

Vil du ha hjelp til å komme i gang med treningen? Vi har samlet flere av våre treningstilbud for deg som vil ha bedre kondisjon, eller ønsker å gå ned i vekt.