Dette er de vanligste treningsfeilene - SATS
Til sats.no
Bli medlem

Dette er de vanligste treningsfeilene

Dette er de vanligste treningsfeilene

Er målene dine realistiske? Og presser du deg egentlig nok? Det er mange feller å gå i når du trener. Her gir vi deg noen av de vanligste.

SATS
SATS
06. oktober 2017

Erlend Vada har vært personlig trener på SATS i en årrekke og vet akkurat hva som skal til for at du skal nå målene dine. Men som PT ser han også ofte mange treningsentusiaster som dessverre bremser sin egen utvikling ved å gå i de samme fellene år etter år.

Tren riktig

  • Sett realistiske mål
  • Start forsiktig og øk etter hvert
  • Tren jevnlig, unngå lange pauser
  • Sørg for variasjon og utvikling
  • Tro på deg selv

Det er så godt som umulig å være plettfri i treningshverdagen, men i denne artikkelen kan vi i hvert fall vise deg noen av de vanligste treningsfeilene og gi deg tips til hvordan du kan unngå dem.

1. Du starter med urealistiske mål

Ned 20 kilo i vekt? Ha six-pack innen sommeren? Eller bli sprek nok for et ultra-løp? De aller fleste av oss har et eller flere mål med treningen når vi melder oss inn på et treningssenter, og skal komme i gang. Men av og til ødelegges treningslysten av våre egne hårete mål.

– Ofte kan det være vanskelig å vite hvor mye som kreves for å nå dette målet, men min erfaring er at mange undervurderer hvor mye som kreves, og hvor lang tid det tar dersom endringen man ønsker er stor, sier Vada.

Finn derfor målsettinger som du kan nå innen kortere tid, da blir det enda lettere å motivere seg.

2. Du går for ambisiøst ut

Mange inspireres av erfarne mosjonister eller idrettsutøvere når de lager en treningsplan for første gang. Du går hardt ut og besøker treningssenteret fem ganger i uken og noterer flittig ned time etter time i dagboka.

Kjenner du deg igjen? Da vet du kanskje også at risikoen er stor for at du går på veggen.

– Det er lett å være motivert og ha store planer, men ofte er det smart å starte opp litt pent, og heller øke etter hvert, fremfor å gi full gass og starte et opplegg man ikke klarer eller har motivasjon til å gjennomføre over tid, sier Vada.

3. Du trener feil med tanke på målsetningene dine

Selv om all trening i utgangpunktet er bra for deg, så er det ikke nødvendigvis den treningen du trenger. Det er nemlig ikke nødvendigvis slik at de øvelsene du gjør fører deg nærmere målet ditt.

– Det er viktig at treningen og tiden du legger ned er tilpasset dine mål. Jeg tror veldig mange har mye å hente på å få hjelp til finne ut hva som faktisk er hensiktsmessig å gjøre, konstaterer PTen.

4. Du mangler kontinuitet i treningen

En sykdomsperiode eller en 14-dagers ferietur kan av og til gjøre dørstokkmila fryktelig tung. Vanda understreker at små avbrekk i treningen ikke er farlig, men at mye av fremgangen kan forsvinne når man tar flere avbrekk fra treningen.

– Så her er det lurt å sparke seg selv litt bak, eller å få noen andre til å gjøre det, slik at ikke treningsoppholdet blir lengre enn nødvendig, sier han.

5. Du mangler progresjon i treningen

Den rutinerte PTen forteller at han litt for ofte ser personer trene med det samme programmet og den samme belastningen uke etter uke, måned etter måned, og kanskje til og med år etter år.

– Da ignorerer man et av de aller viktigste treningsprinsippene for å få fremgang, nemlig progresjon, påpeker Vada.

Han forteller at kroppen tilpasses den belastningen den utsette for, og fremgangen stopper opp langt tidligere enn nødvendig om man ikke utfordrer den mer.

6. Du undervurderer deg selv

Det er fort gjort å sikte litt for høyt når man finner fram vektene på styrkerommet, men det er kanskje enda flere som gjør det motsatte. Du tror du er sliten, og ikke har noe mer å gi, men Vadas erfaring er at de aller fleste undervurderer sine egne evner.

– Som PT hører jeg ofte folk si; «Nå klarer jeg ikke mer», men når settet er ferdig så har de tatt fem repetisjoner ekstra, sier han.

Vil du ha hjelp av PT? Sjekk ut et av våre mange PT-tilbud, vi har samlet dem alle her.

Se vårt utvalg og sett sammen ditt eget medlemskap!

Bli medlem

Treningsmotivasjon

Trening

Les mer om Trening →