Tren sammen med barna

Aktive foreldre gir aktive barn så hvorfor ikke trene sammen? Da blir både store og små sterkere og kommer nærmere hverandre på samme tid.
SATS
Kategori
Treningstips

– Det er ikke noe jeg vil mer enn å være sammen med barna mine på fritiden, men samtidig vil jeg også bevege meg og trene. Kan jeg kombinere disse to behovene, er det jo perfekt, sier Jenny Bellander, ansvarlig for barnetreningen på SATS.

Mer dataspill, mindre spontanidrett og færre gymtimer på skolen er noen av bekymringene rundt barns stadig mer stillesittende liv. Men det trenger ikke være så vanskelig å aktivere barna; det eneste som trengs litt kreativitet og en god porsjon lekenhet.

– Hvis du vil at barna dine skal bevege seg mer, er det viktigste å finne en aktivitet som barnet synes er morsom. Ellers kommer det ikke til å bli til langvarig og regelmessig trening. Det er mulig å utvikle bevegelighet, balanse, koordinasjon og kondisjon gjennom morsomme og enkle øvelser. Treningen kan gjerne være tøff og utfordrende, men fokuset skal være på leken, sier Jenny Bellander.

Ta med barna til SATS

På SATS finnes flere forskjellige timer for barn mellom 2 og 11 år, for eksempel KidsParkour som fokuserer på bevegelighet, spenst og balanse, samt Born To Move som er en mer danseinspirert time. Med medlemskapet Together kan barn fra 12 år være med en forelder på utvalgte gruppetimer på treningssenteret.

– Både barn og voksne har godt av fysisk aktivitet. Trening øker blant annet konsentrasjonsevnen, gir en sterk og bevegelig kropp, økt forbrenning og bedre immunforsvar. Studier viser at det utelukkende er positivt å starte å trene i ung alder.

Er det en risiko for at foreldrene smitter barna med sitt behov for å tenke på resultater?

– Jeg synes man skal avdramatisere ordet prestasjon når det gjelder trening for barn og ungdommer. På en lett og inspirerende måte kan man motivere til økt aktivitet uten å stille krav. Vil barnet ditt bli bedre på skateboard, kan du forklare at man må trene balanse og bevegelighet. Og når barna mine spør meg om hvorfor jeg stikker ut og løper eller tar trappen i stedet for heisen, svarer jeg at "jeg vil ha et sterkt hjerte, kunne leke med dere i parken og leve lenge". Nå vil også barna mine ta trappen fordi de vil leve lenge.

Prøv disse øvelsene med barna

  1. Stå i plankeposisjon, spenn core-/setemuskulaturen. Forsøk å ta på den andres hender uten å bli tatt på selv. Hold på så lenge dere orker og det er gøy.

  2. Forelder i "hunden". Barnet kryper under. Forelder gjør armheving og barnet hopper over. 10 x 3 repetisjoner.

  3. Crunches med klapp. 10 x 3 repetisjoner.

  4. Forelder går "apegang" med barnet hengende på magen. Barnet kjører trillebår tilbake. Varier avstand og tempo. Gjenta 5 eller flere ganger.