Gruppetrening gir godfølelse

Gruppetrening er avhengighetsskapende, i hvert fall om du spør Katarina Sollid. Hun endrer treningspersonlighet annenhver måned fordi tilbudet er så variert og stort, og synes instruktørene er de villeste vi har her i landet.
Kategori
Våre medlemmer

Du vet følelsen av å klare de siste, tunge repetisjonene du ikke visste du hadde i deg? Når du løper fortere enn før, eller hopper høyere enn sist gang? Husker du hvordan hjertet pumper i takt med musikken, og du glemmer hvor du er. Du glemmer at du er på trening for alt du klarer å tenke på er treningslysten, treningsgleden og samholdet. I gruppetreningssalen oppstår det helt unike opplevelser, vennskap, samhold og prestasjoner, og det gjør at Katarina Sollid elsker gruppetrening.

Katarina Sollid – litt mer rå

Hun mener at alt blir forsterket fordi man er i en gruppe, og evnen til å presse seg på trening er på et helt annet nivå. Det samme er følelsen.

– Jeg føler meg alltid litt mer rå når jeg er på en time enn når jeg holder på sjøl

Som 16-åring gikk Katarina for første gang inn på SATS og videre inn i sykkelsalen. For å skjule seg mest mulig, satte hun seg i mørket på bakerste rad, ikledd en jakke hun nå ler av («det er jo ingen som har på seg sånt, det er jo helt forferdelig varmt»). Men der og da var det å være én i massen på en gruppetime det hun trengte for å finne sin plass på treningssenteret. – Det var en trygg arena å begynne med når jeg egentlig ikke turte å være der og helst ville gjemme meg bort, forteller hun ærlig.

Endrer treningspersonlighet

Trening ble fort en stor del av Katarinas liv, og i dag er hun en kjent treningsprofil. Selv om hun raskt fant mestring i styrkerommet også, har gruppetrening forblitt en stor del av treningshverdagen hennes.

– Jeg trener for å ha det gøy, og den innstillingen gjør at jeg får lyst til å dra på trening. Fordi gruppetrening er så variert, så er det alltid noe som passer den perioden jeg er i, og som gir meg noe akkurat da.

Katarinas beste tips til å starte – og trives – med trening er å teste masse for å finne noe man selv liker. Ikke henge seg opp i hva man bør trene, eller hva andre sier er gøy. På SATS er det ifølge Katarina et hav av muligheter, og målet er jo å finne noe man trives med. Så godt at det kan bli en hobby man vil bruke tiden sin på i mange år. For hennes del er det litt av alt, og gruppetreningstilbudet hos SATS passer Katarina så godt fordi hun «endrer treningspersonlighet annenhver måned».

– Én måned kan jeg bare gå på dans og trene styrke, mens nå i det siste har jeg vært masse på Power Step og yoga, forteller hun om behovet for å ta seg ut på stepkassen, og roe ned på Hot Yoga.

Treningsavtale i en stressende hverdag

Gruppetrening er spesielt i hvordan det hjelper Katarina å være til stede. Der inne kan hun ikke sjekke telefonen eller trene noe raskere for å komme seg tilbake på jobb. En gruppetime er en avtale. Det skal ikke mange ukene til før en gruppetime er blitt fast, ansiktene rundt deg er kjente og instruktøren legger merke til om du er borte. Mest av alt kjenner du raskt hvor stor påvirkning en gruppetime har på energinivået og humøret ditt, og det gjør det fort uaktuelt å stå over, selv om du er litt sliten.

Sammen med en motiverende instruktør og god musikk, mener hun at samholdet blant deltakerne er essensielt for å klare å hente ut det lille ekstra. – Fordi vi har vært gjennom noe tøft i lag og delt denne opplevelsen, så er det litt som om vi plutselig er venner etterpå , sier hun og ler med et stort smil.

– Det er så lett å komme i dialog fordi man gir en high five eller sier «du er dritsterk», så hvis man leter etter å få seg venner, så er det bare å gå på et par gruppetreningstimer!

Ikke kosetrening

– Jeg vil absolutt ikke si at gruppetrening er kosetrening, for jeg drar jo på gruppetrening for å IKKE kosetrene, forteller Katarina engasjert om følelsen av råskap som melder seg når hun er påmeldt en gruppetime.

– Det beste jeg vet er når musikken er tilpasset sånn at vi hopper på mølla akkurat i det droppet kommer. Jeg får så frysninger av at det er så gjennomført at jeg kan rope på timen!

Hun kan la seg rive såpass med at da hun for litt siden var med på en Power Step-time startet hun med samme vekter som instruktøren og begrunnet det med «jeg er jo ganske sterk». Underveis beholdt instruktøren på imponerende vis sine 15 kg på hver side, mens Katarina måtte ta av vekter, igjen og igjen – helt til 2,5 kg. – Da tenkte jeg at de gruppetreningsinstruktørene er jo fader meg de sjukeste vi har her i landet. De er jo helt ville!

Variasjon inkludert

På SATS finnes det så mange gruppetimer at det rett og slett er umulig å ikke finne noe du liker. Vi utvikler alle konsepter selv og utdanner instruktørene gjennom egne utdannelser. For Katarina gir den unike variasjonen henne muligheten til å tilpasse etter hva hun trenger der og da, og det gir henne alltid gode treningsøkter.

– Når jeg har satt av denne timen, motiverer det meg til å gi ALT jeg har, sånn at når jeg går ut, skal jeg ikke angre på at jeg brukte tiden min der, sier Katarina mens det lange, brune håret beveger seg i takt med trykket hun legger på «alt».

For noen er det harde mølleintervaller og tunge løft, for andre er det å trene tabata eller Indoor Running med sin bedre halvdel mens mini er i barnepassen. Noen liker at føttene sitter fast i sykkelpedalene, mens andre vil vri mest mulig på dem til salsarytmer. Kanskje vil du gå på time i den nye HIIT Zone med dunkende musikk og nattklubbstemning, mens bestemoren din er på Senior Pulse.

Gruppetrening er virkelig et hav av muligheter du kan stupe uti, eller du kan gjøre som Katarina og starte forsiktig med å gå ut og vasse. Du trenger ikke ha trent før for å trives med gruppetimer, nettopp fordi mulighetene er så mange. Variasjonen tiltrekker seg vidt forskjellige mennesker med ulik treningsbakgrunn som alle har til felles treningsgleden og ønsket om å dele gleden med andre smilende deltakere. Gruppesalen er trygg og skaper rom for å teste nye ting, utfordre seg selv og mestre treningen.

Først publisert i Shape Up nr. 6 2022

Foto og tekst: Tonje Lien Wold